Umik iz Sirije

Bo Francija džihadistom dovolila vrnitev domov?

S.R./STA
29. 1. 2019, 16.57
Posodobljeno: 29. 1. 2019, 17.04
Deli članek:

Francoska vlada je danes sporočila, da bi lahko francoskim džihadistom, ki so jih v Siriji priprli Kurdi, dovolili vrnitev v Francijo. V luči napovedanega umika ZDA iz Sirije sicer preučujejo še vse možnosti, so navedli na francoskem zunanjem ministrstvu.

Reuters
Kako se izogniti begu in razpršitvi teh potencialno nevarnih ljudi?

"Upoštevajoč razvoj vojnih razmer, ameriških odločitev in za zagotovitev varnosti Francozov preučujemo vse možnosti, kako se izogniti begu in razpršitvi teh potencialno nevarnih ljudi," so povedali na zunanjem ministrstvu. 

"Če se bodo sile, ki varujejo francoske borce, odločile za njihov izgon v Francijo, bodo ti takoj predani pravosodju," so dodali. "Ti ljudje so se prostovoljno pridružili teroristični organizaciji, ki se bori v Levantu, je izvajala napade v Franciji in še vedno predstavlja grožnjo za nas," so poudarili. Francoski notranji minister Christophe Castaner je medtem dejal, da bodo francoski džihadisti osvobojeni po ameriškem umiku iz Sirije. 

Varnostni vir je ob tem povedal, da bi se lahko v domovino lahko vrnilo okoli 130 moških, žensk in otrok, ki so trenutno v priporih pod nadzorom arabsko-kurdskega zavezništva Sirske demokratične sile (SDF). Doslej si je sicer Pariz prizadeval, da bi borcem in njihovim ženam sodili na lokalnih sodiščih, otroci pa bi se lahko vrnili v Francijo. 

Vendar so ZDA, ki v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS) podpirajo SDF, pretekli mesec presenetljivo napovedale umik okoli 2000 svojih vojakov iz Sirije.