Presenetljivo

VIDEO: V kosteh odkrili povsem novo obliko krvne žile

S.R.
26. 1. 2019, 17.25
Deli članek:

Kosti si pogosto predstavljamo kot nekaj trdnega, a strukturno razmeroma preprostega. Znanstveniki so zdaj prišli do presenetljive ugotovitve.

YouTube
Naše kosti so prežete s krvnimi žilami.

Nemški raziskovalci so v študiji, nedavno objavljeni v znanstveni reviji Nature Metabolism, opisali še nikoli prej odkrite skrivne poti, ki prepletajo človeške in živalske kosti. Menijo, da bomo morali ponovno razmisliti o strukturi in funkciji osnovne anatomije skeleta. Glede na njihovo odkritje so kosti namreč prežete s tankimi krvnimi žilami. Mreža teh žil naj bi delovala kot nek skriven sistem tunelov, ki krvničkam in imunskim celicam omogoča, da se hitro in učinkovito razširijo po telesu. 

Kot navaja portal Sciencealert, je s temi žilami, ki so znanosti sicer nove, mogoče pojasniti, kako je možno v nujnih primerih, kot na primer na bojiščih, človeka rešiti z infuzijo naravnost v kostni mozeg. Vojaki oziroma vojni bolničarji na bojišču pogosto nimajo časa, da bi pri padlemu borcu našli veno, zato zdravilo v skrajnem primeru injicirajo kar v kostni mozeg. Dokazov, da je v kosti prisoten kompleksen sistem, ki skrbi za dovajanje krvi, je veliko, a sama anatomija in molekularni mehanizmi za tem sistemom niso bili znani. Do odgovora so prišli povsem po naključju, ko je molekularni imunolog Matthias Gunzer pri poskusih na miših s pomočjo mikroskopa opazil, da fluorescentno obarvane krvne celice potujejo skozi kost. Ker ni našel nobene literature, ki bi fenomen pojasnila, se je odločil, da zbere ekipo in zaviha rokave. Ko so proučili golenico prostovoljca (sam Gunzer), so našli dokaze o obstoju enakih struktur, a so te nekoliko večje kot v primeru miši.