V bolnišnici

Za vsak primer, če se znajdete v vlogi bolnika

T.D.
30. 1. 2019, 07.03
Deli članek:

Sezona gripe je na vrhuncu in bolnišnice so polno zasedene. V njih vsako leto trpi veliko, preveč ljudi. Naslednji koraki vam lahko pomagajo preprečiti, da bi šlo kaj narobe, ko se boste morali zdraviti pod budnim zdravniškim nadzorom.

Dreamstime
Posvetujte se tudi z medicinsko sestro in stažistom.

Poprosite za operacijo v jutranjih urah. Pacienti, ki so bili operirani okrog devete ure zjutraj, imajo v povprečju manjše število težav z anestezijo, manj je tudi pooperacijskih slabosti, glavobolov in nihanj krvnega tlaka.

Glede na svojo zdravstveno težavo oziroma poseg, ki ga načrtujete, preverite krajevne bolnišnice, ki jih krije vaše zdravstveno zavarovanje. Če so vam bolnišnico priporočili prijatelji in osebni zdravnik, ki mu zaupate, je to za vas gotovo velika prednost. Če pa je pred vami zdravljenje, ki ga ni še nihče od poznanih izkusil, je vendarle na svojo roko dobro preveriti, kako varna je. Dobra znamenja so, če ima bolnišnica zaposlene znane, vrhunske zdravnike z daljšo delovno prakso, tudi tiste za intenzivno nego, če ima redno zaposlenega farmacevta, kar zmanjšuje napake glede zdravil, in če ima manjše število pacientov na posamezno medicinsko sestro.

Posvet z zdravnikom!

Sprašujte, kakšna testiranja in druge oblike zdravljenja boste pred operacijo ali med zdravljenjem osnovne bolezni morali opraviti. Ali se morate kakšnim zdravilom izogibati? Zapisujte si, kar sicer utegnete pozabiti. Ko vam medicinska sestra prinese zdravilo, vprašajte, kaj vam je prinesla. Za pomoč lahko zaprosite tudi svojca. Posvetujte se tudi z medicinsko sestro in stažistom, kakšno nego vam namenjata in kdo jima je to naročil.

Odpustnica ne sme biti nekaj formalnega. Preglejte jo skupaj z zdravnikom in povprašajte natančno, kako morate v prihodnje skrbeti zase.

Kaj pa drugo mnenje?

Vedno si vzemite čas za premislek o najboljšem prvem zdravljenju, pogovorite se s svojci in bolniki, ki že imajo izkušnjo vaše bolezni. Vedno si pridobite še tako imenovano drugo mnenje enega zdravnika oziroma priznane ustanove za zdravljenje vaše bolezni. To je pravica vsakega bolnika. Ne bojte se vprašati zdravnika vse, kar vas o vaši bolezni zanima. Zavedajte se, da je oblik zdravljenja vse več, ob vaši spodbudi in ozaveščenem sodelovanju pa bo zdravnik bolj verjetno izbral najboljše za vas. A če želite neodvisno drugo mnenje, je pogosto to treba opraviti samoplačniško, tudi prek podjetij, ki ponujajo izdelavo drugega mnenja v tujini.