Sporno irsko varovalo

Odziv Bruslja: o ločitvenem sporazumu se ni mogoče znova pogajati

S.R./STA
30. 1. 2019, 07.02
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 07.18
Deli članek:

Evropska unija zavrača morebitna nova pogajanja o ločitvenem sporazumu.

Profimedia
V tiskovni službi Donalda Tuska so se hitro odzvali na britansko odločitev.

EU še vedno zavrača nova pogajanja o ločitvenem sporazumu, potem ko je britanski parlament zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku z alternativno ureditvijo, so takoj po glasovanju v Londonu sporočili v tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

"Pozdravljamo in delimo ambicijo britanskega parlamenta za izognitev scenariju brez dogovora," se začne stališče, ki so ga po navedbah Tuskove tiskovne službe uskladile prestolnice 27 članic EU. Sedemindvajseterica ob tem znova poziva britansko vlado, naj čim prej pojasni svoje namere in naslednje korake. 

"Ločitveni sporazum je in ostaja najboljši in edini način za zagotovitev urejenega izstopa Združenega kraljestva iz EU. Irsko varovalo je del ločitvenega sporazuma in o ločitvenem sporazumu se ni mogoče znova pogajati," se glasi stališče 27 članic EU. Ob tem v uniji ponavljajo, da so pripravljeni premisliti o svoji ponudbi ter prilagoditi vsebino in raven ambicije politične izjave ob spoštovanju veljavnih načel, če bi Britanija spremenila namere glede prihodnjega partnerstva. 

V primeru obrazložene zahteve britanske strani po podaljšanju roka za brexit bi bila sedemindvajseterica pripravljena premisliti tudi o tem in odločiti s soglasjem, pri čemer bi upoštevala razloge in trajanje možnega podaljšanja ter potrebo po zagotovitvi ustreznega delovanja institucij EU. EU se bo še naprej pripravljala na vse izide, tudi na scenarij brez dogovora. Nadaljevala bo tudi proces ratifikacije ločitvenega sporazuma.