Nezavezujoč amandma

Sprejeli varovalko pred "trdim" brexitom in Mayevo poslali nazaj v Bruselj

S.R./STA
29. 1. 2019, 21.51
Posodobljeno: 29. 1. 2019, 22.18
Deli članek:

Britanski parlament je podprl nezavezujoč amandma, s katerim zahteva zamenjavo irskega varovala z "alternativnimi predlogi". Z njimi bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Profimedia
Britansko premierko Thereso May poziva k vnovičnim pogajanjem v Bruslju in izločitev spornega varovala iz dogovora o brexitu.

Parlament je s tesno večino (318 proti 310) zavrnil tudi brexit brez dogovora. Poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta so namreč sprejeli nezavezujoči amandma, s katerim skušajo preprečiti brexit brez dogovora. Vlado so pozvali, naj EU zaprosi za odlog izstopa iz EU, če do konca februarja parlament ne sprejme dogovora o brexitu. 

Kot je po glasovanju v parlamentu dejala Mayeva, je parlament danes dal jasno sporočilo, da Združeno kraljestvo EU ne bi smelo zapustiti brez dogovora, vendar pa zgolj nasprotovanje temu izstopa brez dogovora še ne more preprečiti. Mayeva je parlament, ki je pred štirinajstimi dnevi zavrnil sporazum o brexitu, že v razpravi pozvala, naj v Bruselj pošlje jasno sporočilo, da bo podprl ločitveni dogovor z EU, če bo irsko varovalo spremenjeno z alternativno rešitvijo. Poslance je tako pozvala k podpori dopolnila konservativnega poslanca Grahama Bradyja, ki ga je poslanska zbornica nato podprla s 317 glasovi proti 301. 

Mayeva je poudarila, da želi "pomembne in pravno zavezujoče" spremembe varovala o meji med Irsko in Severno Irsko. "To bo vključevalo ponovno odprtje sporazuma o brexitu," je dejala, pri tem pa priznala, da to "ne bo enostavno". EU je namreč že večkrat ponovila, da se ne bo znova pogajala o ločitvenem sporazumu, o katerem se je z britansko vlado pogajala skoraj dve leti. 

Britanski parlament je po razpravi, v kateri je premierka Theresa May poudarila, da želi vnovično odprtje pogajanj z EU o brexitu ter pravno zavezujoče spremembe irskega varovala, glasoval še o petih dopolnilih, vendar je vse ostale zavrnil.