Ljudska šega

Salame, klobase in krače na dražbi

Rok Nose, Dolenjski list
29. 1. 2019, 21.19
Deli članek:

Po številnih krajih so tudi letos za god svetega Antona Puščavnika obudili staro šego licitacije blagoslovljenih prekajenih mesnin, ki je nastala v 17. stoletju iz zaobljube v času kuge.

Dolenjski list
Dražbo je tako kot po navadi vodil spretni licitator Anton Zupančič.

Tudi v Meniški vasi so pri cerkvi sv. Antona Puščavnika pripravili že 25. kračevanje. Praznovanje godu vaškega zavetnika so začeli z mašo, po njej pa je sledila dražba blagoslovljenih prekajenih suhomesnatih dobrot, ki so jih ljudje prinesli. Prekaljeni licitator Anton Zupančič je zbrane na humoren način spodbudil, da so segli v svoje denarnice in prispevali evro ali dva več kot prejšnji kupec. Kdo da več, dokler pač gre. Nekateri so za salamo, klobaso ali kračo odšteli precej več, kot je vredna, a na to se niso ozirali, saj so vedeli, da prispevajo denar za dober namen.

Dolenjski list
Nekateri so za salamo, klobaso ali kračo odšteli precej več denarja, kot je sicer vredna.

IZTRŽILI SO ŠESTSTO EVROV

Kot je povedal domači župnik Dušan Kožuh, so z licitacijo iztržili 600 evrov in tudi letos jih bodo namenili izključno za potrebe tamkajšnje cerkve. V preteklosti so tudi s pomočjo tega denarja obnovili cerkev, tako da je danes lahko vsem v ponos. »Streha je nova, notranjost je urejena, zamenjali smo okna, v glavni oltar smo postavili kip, vedno pa se najdejo še kakšne stvari, ki bi jih bilo treba popraviti ali zamenjati. Najprej bomo morali obnoviti stopnišče do zvonika,« je povedal Kožuh, ki je na pobudo vaščanov pred četrt stoletja obudil to priljubljeno šego.

Dolenjski list
»Kdo da več za tole krasno prekajeno domačo klobaso?«