Znamo pomagati?

Komunikator bi Lani in mamici veliko pomenil

Polona Krušec
29. 1. 2019, 20.20
Posodobljeno: 29. 1. 2019, 20.24
Deli članek:

Mlada Sanja bi za svojo hčerkico, ki komaj kaj vidi, storila vse, zato zdaj poskuša zbrati čim več zamaškov, ker bi ji rada kupila komunikator, s katerim bi jima bilo mnogo lažje.

Facebook
Ta deklica ima v svoji mamici veliko zaveznico.

V okolici Celja živi požrtvovalna mamica Sanja Smukavec skupaj s triletno hčerko Lano. Zaradi kromosomskih napak ima deklica hud globalni razvojni zaostanek in ostaja na ravni štiri mesece starega dojenčka.

Deklica trpi tudi za hudo obliko epilepsije, pravzaprav najhujšo. »Včasih so njeni napadi tako hudi, da jo morajo dati v umetno komo, da se umirijo. Poleg tega je tudi skoraj slepa, ima samo pol odstotka vida in očala z dioptrijo 9,« je povedala njena mamica.

Visoki stroški

Sanja za triletnico skrbi sama. »Nekako zmoreva, ni pa preprosto. Moja mama mi je v veliko oporo. Nekako gre, a stroškov je veliko. Zelo si želim, da bi deklici omogočila pripomoček komunikator, s katerim bi se lažje sporazumevala z okolico, ta pa stane od 200 do 500 evrov. Deklici bi zelo koristile tudi nevrofizioterapije, da bi z njimi krepili njene gibalne sposobnosti in možgane, vendar so vse samoplačniške in zato nam žal nedosegljive,« je njun položaj in želje povzela Sanja Smukavec.

Mlada mamica iz Celja ima še eno veliko željo in srčno upa, da bo kmalu uslišana, saj bi ji njena uresničitev močno olajšala življenje. »Nimam izpita za avto, rada pa bi ga opravila, vendar ker je to tako velik strošek, si ga ne morem privoščiti.« Po tihem razmišlja, da bo mogoče naletela na trenutek sreče in ji bo kakšna avtošola pri tej želji prišla nasproti.

Facebook
Deklica je skoraj slepa, zato je zanjo komunikator ključen pripomoček

Za njen napredek

Sanja in njena mama Jožica sta se odločili, da bosta za Lano zbirali zamaške. Finančna sredstva, ki bi jih pridobili od prodaje, bi torej namenili za terapije in komunikator. »Terapije so za Lano res zelo pomembne, saj bo zaradi njih lahko malo bolj samostojna,« je pojasnila mamica, ki jo lahko, če bi ji radi pomagali z zamaški, komunikatorjem ali celo izpitom za avto, pišete na facebook, kjer jo najdete pod imenom Sanja Lana Smukavec.