Pegasti badelj

Spoznajte največjega zaveznika vaših jeter

Tea Dečman
29. 12. 2018, 13.03
Deli članek:

Vse, kar zaužijete, gre skozi jetra in jih lahko zelo obremeni. Prav pegasti badelj je tisti, ki pomaga uravnavati delovanje jeter. Večji odmerek vzamete, bolj je učinkovit.

Dreamstime
Pegasti badelj je neškodljiva rastlina, ki pravzaprav nima nobenih neželenih stranskih učinkov!

Jetra so središče za razstrupljanje telesa. Če so preobremenjena, na primer zaradi pretiranih količin alkohola in drugih nedovoljenih substanc, strupov iz okolja ali zdravil, je njihova sposobnost obnavljanja onemogočena. Dovolj veliki odmerki zdravil, celo tako vsakdanji, kot je paracetamol (uporablja se za blažje bolečine in zniževanje vročine pri prehladu), lahko poškodujejo jetra. Dokazano škodljivi pa so tudi učinki vseh vrst antibiotikov, antidepresivov in antipsihotikov.

Varujmo jetra

Pegasti badelj (Sílybum mariánum), ki spada med največje in najlepše »bodake«, je najboljše zelišče za varovanje jeter pred cirozo in hepatitisom. Skratka, jetra ščiti pred strupi in učinkuje kot antioksidant (obnavlja poškodovane celice). Pomaga normalizirati tudi preveliko količino jetrnih encimov. Nove raziskave kažejo, da lahko rastlina preprečuje celo raka, sladkorno bolezen tipa 2 in težave starejših (povišanje holesterola, trigliceridov, krvnega tlaka, krvnega sladkorja in prekomerne teže).

Cveti od junija do septembra

V naših krajih pegasti badelj raste kot kulturna rastlina, razraste pa se tudi divje v naravi, samo da sta podnebje in zemlja dovolj topla in suha. Nekatera semena vzklijejo že v jeseni, druga počakajo na pomlad. Plodovi se razvijejo iz oplojenega socvetja, imajo trdo lupino in svileno bel sijoč nazobčan rob. V plodovih oziroma semenih je najbolj zdravilen flavonolignan, imenovan silimarin, to je mešanica flavonoidov, grenčin, eteričnega olja in vitamina E. A do plodov ni lahko priti, četudi si nadenete gumijaste rokavice. Ta sorodnica artičoke je prav tako bodičasta. Nataknite torej rokavico in sezite z roko v središče cveta. Nato zgrabite vršičke cvetov s palcem in kazalcem ter izvlecite zeleno ali potemnelo seme.