Zdravje

Klinčki zaustavljajo zobobol, cimet znižuje holesterol

Zoran Franc
25. 12. 2018, 13.03
Deli članek:

Janež je odličen pri zdravljenju bronhitisa, medtem ko se plodovi brina uporabljajo za zdravljenje revme in pri vnetju mehurja.

Dreamstime
klinčki, janež, cimet

Dišavnice, ki jih v tem letnem času dodajamo različnim božičnim jedem, vse od piškotov do mesnih jedi in prilog, imajo številne zdravilne lastnosti.

Janež se v ljudski medicini že od nekdaj uporablja za zdravljenje prebavnih motenj, tudi pri dojenčkih, odličen je pri odpravljanju napihnjenosti, vetrov in spahovanja. Lajša trebušne krče, mnogi pa ga priporočajo tudi pri lajšanju menstrualnih krčev. Janež povečuje izločanje prebavnih sokov v črevesje in tako pospešuje prebavo. Nepogrešljiv je v času prehladov, saj pospešuje izkašljevanje in je odlična pomoč pri zdravljenju bronhitisa. Priporočljivo ga je uživati tudi v času astmatičnih napadov.

Nad bolečine in gliste

Janeževa semena se v ljudski medicini uporabljajo za blaženje bolečin pri porodih, spodbujanje nastanka materinega mleka in uravnavanje menstrualnega cikla. Zmleta janeževa semena so z naribanimi kumarami dajali otrokom v času pojava glist. Semena janeža je treba zdrobiti tik pred uporabo, le tako bomo zaužili kar največ koristnih sestavin. Pomagajo tudi pregnati neprijeten zadah, saj delujejo kot pasta in ustna vodica hkrati. V kulinariki pa se semena pogosto uporabljajo pri peki različnih prazničnih hlebov in peciva, nepogrešljiva so tudi pri pripravi sladic.

Dreamstime
janež

Zoper uši in garje

Eterično olje janeža deluje antibakterijsko, protiglivično pa tudi kot insekticid. Pri zunanji uporabi lahko nerazredčeno janeževo olje uporabljate v boju zoper uši in garje. Seme janeža lahko pobirate jeseni, potem ko odcveti. Cvetne čašice posušite, izluščite semena in jih spravite na suho in temno mesto. Divji janež pogosto najdemo še na slovenskih travnikih, lahko pa ga posadite tudi na vrtu. Je nezahtevna in izjemno odporna rastlina, ki ji ustreza močna in dobro prepustna, celo peščena zemlja. Sejte ga na sončno do blago senčno mesto.

Brin (brinove jagode)

Brin so že v preteklosti cenili kot zdravilo zoper številne bolezni. Verjeli so, da ščiti pred kugo in kolero, pogosto pa so ga uporabljali tudi pri zdravljenju kačjih ugrizov. Plodove brina nabiramo vse od začetka jeseni pa do zime. Sveži plodovi niso okusni, prav tako niso primerni za uživanje, medtem ko posušene plodove uporabljamo kot lek in začimbo, in sicer pri pripravi marinad, ribjih juh, kislega zelja in divjačine.

Dreamstime
brinove jagode

Dobro je nekaj plodov dodati težko prebavljivi hrani. Služi namreč kot lek proti napihnjenosti in drugim prebavnim težavam. Ima izjemno diuretično in antiseptično delovanje ter se uporablja tudi pri nekontroliranem mokrenju. Odlikuje ga protivnetno in protivirusno delovanje. Pomaga pri zdravljenju tuberkuloze in drugih pljučnih boleznih. Zmanjšuje izločanje bronhialnih žlez, pri katerih se tvori velika količina sluzi. Na eni izmed ameriških univerz so potrdili, da brin zavira tudi nastanek sladkorne bolezni. Zunanje se uporablja eterično olje brina, ki pomaga pri zdravljenju močnih bolečin in revmatizma.  

Klinčki 

Tudi klinčki ali nageljnove žbice so izjemno uporabne v zdravilstvu. Odlikuje jih protiglivično, protibaktersko, antiseptično in analgetično delovanje. Vsebujejo veliko antioksidantov in so dober vir mineralov, med katerimi posebej izstopa mangan. Vsebujejo tudi nekaj maščobnih kislin omega 3, prehranskih vlaknin in vitaminov. V času zobobola lahko bolečino ublažite tako, da nageljnovo žbico vtrete v bombažno krpo, ki jo nato položite na razboleli zob ali dlesni. Z njihovo pomočjo lahko ublažite tudi vnetje zgornjih dihalnih poti. Skuhajte čaj in hitro preprečite gripo in prehlad. Prav tako z njim preženite kašelj ter pozdravite vneto in boleče žrelo. Nageljnove žbice pomagajo tudi sprostiti stene prebavnega trakta. V veliko pomoč so pri bruhanju, driski, vetrovih in bolečinah v trebuhu. Veljajo tudi za afrodiziak in pri moških vplivajo na prezgodnji orgazem.

Cimet

Izjemno aromatična in nepogrešljiva začimba v zimskem času je zagotovo cimet, ki je pomemben za močan imunski sistem. Je bogat vir antioksidantov in drugih pomembnih snovi, ki ščitijo telo pred boleznimi. Deluje protiglivično, protibakterijsko in protivirusno. Uživanje cimeta je koristno tudi za diabetike. Pozitivno vpliva na raven hemoglobina, a uživati ga je treba dalj časa. Cimet je odličen tudi pri zmanjševanju apetita oziroma v trenutkih, ko nas popade volčja lakota. Zmešajte žličko cimeta v skodelici tople vode in popijte. Cimet uspešno preprečuje nastanek kariesa in drugih zobnih bolezni. Mešanica cimeta in tople vode je učinkovita tudi, kadar nas mučijo prebavne težave.

Dreamstime
med in cimet

Rožič proti driski

Zmešajte 20–30 gramov rožičeve moke z nekaj mleka in uživajte brez težav z drisko.

Prehlad in slabost (slika ingverjev čaj)

Ingverjev čaj pospešuje metabolizem in pomaga pri hujšanju. Krepi imunski sistem in pomaga pri prečiščevanju jeter. V času prehladov je priporočljivo dvakrat dnevno uživati skodelico čaja s pol žličke sveže narezanega ingverja. Učinkovit je tudi proti jutranji slabosti in utrujenosti.

Krepitev srca

Zmešajte žlico cimeta z žlico medu in uživajte mešanico vsako jutro na tešče. Mešanica obvaruje pred srčnim infarktom, znižuje povišan holesterol in pomaga pri krepitvi oslabljenega delovanja srca.

Proti aknam

Pomešajte enako količino medu in cimeta ter zmes nanesite na prizadeta mesta. Pustite delovati čim dlje. Nato izperite z obilico mlačne vode.

Za grgranje

Potrebujete 30 gramov janeževih semen, 40 gramov posušenih listov kadulje in 30 gramov poprove mete. Sestavine med seboj pomešajte in shranite v stekleno posodo. V skodelico nato vsujte dve žlički mešanice in prelijte z vrelo vodo. Pustite stati 10 minut in precedite. Izpirajte usta ali nekajkrat na dan grgrajte v primeru vnetij ustne votline in grla.

Brinov čaj

Žličko zdrobljenih brinovih jagod dajte v skodelico vrele vode. Pokrijte in odstavite ter pustite stati 10 minut, nato precedite. Čaj uživajte v času respiratornih obolenj in bolezni respiratornega trakta. Uživajte eno skodelico na dan.

Proti kašlju

V vrelo vodo dajte žličko zdrobljenih semen janeža, pokrijte in odstavite. Pustite stati 10 minut, nato precedite. Izognite se respiratornim obolenjem in prebavnim motnjam. Čaj uživajte dva- do trikrat na dan po jedi.

Dreamstime
janežev čaj

Ženski čaj

Potrebujete dve cimetovi palički, 16 zrnc kardamoma, 12 klinčkov, 24 zrnc črnega popra, za palec svežega ingverja in zrnca vanilje. Začimbe stresite v sedem decilitrov vode in kuhajte 30 minut v pokriti posodi. Na koncu dodajte dve skodelici mleka. Pustite, da se ohladi, in osladite z medom.

Koromačev čaj

Dve žlički svežih ali mletih plodov koromača prelijte z vročo vodo in pustite stati pet minut. Čaj uživajte do trikrat dnevno. Namesto z vodo ga lahko pripravite z mlekom in osladite z medom. Uporabljate ga lahko tudi za inhalacije, sicer pa pomaga pri napadih kašlja in hripavosti.

Zoper zobobol

V času zobobola žvečite eno nageljnovo žbico tri- do štirikrat na dan ali nakapljajte tri kapljice eteričnega olja na bombažno tkanino in pritisnite na bolni zob do trikrat na dan. To pomaga ublažiti bolečine.

Ingver zoper boleče grlo

Potrebujete dve limoni, dva korena ingverja velikosti palca in nekaj medu. Limono in ingver narežite na kolobarje. V steklen kozarec polagajte plast limone in plast ingverja, dokler ju ne zmanjka. Previdno prelijte z medom, zaprite in postavite v hladilnik. Po 24 urah se bo začela tvoriti želatinasta tekočina. Žlico tekočine skupaj z ingverjem in limono vmešajte v skodelico vroče vode, nekoliko počakajte in počasi pijte. Mešanico uživajte do trikrat na dan.

Dreamstime
ingver, limona, med

Izboljšajte prebavo

Zmešajte enake količine luštreka, janeža, koromača, sladkorja in cimeta. Žlico mešanice dodajte v kozarec vina in popijte, kadar imate težave z napihnjenostjo in prebavo. Pripravek lahko uživajte enkrat dnevno. Uspešno deluje tudi proti nervozi, krepi želodec in uravnava prebavo.

Krepitev pljuč

Dreamstime
vino in fige.jpg

V litru rdečega vina skuhajte pest suhih, na drobno narezanih fig, pest mletih rožičev, nekaj sladkorja in tri klinčke. Ko mešanica zavre, odstavite, precedite in uživajte po eno skodelico trikrat dnevno. Mešanica bo oslabila kašelj in okrepila delovanje vaših pljuč.

Ekstrakt vanilje

Za pripravo domačega ekstrakta vanilje potrebujete dva vaniljeva stroka in skodelico vodke. Stroka prerežite po polovici in z noževo konico postrgajte semena ter jih vmešajte v vodko. Mešanico prelijte v steklen kozarec, dobro zaprite in pustite dva meseca na temnem mestu. Občasno pretresite. Ekstrakt lahko uporabite pri pripravi jedi, domačih osvežilcev prostorov, naravne kozmetike … Vonj vanilje deluje izjemno protistresno.

Rožičev liker

Potrebujete 200 gramov rožičev, 250 gramov sladkorja, limonino lupinico, vaniljev sladkor in liter domačega žganja. Rožiče operite in narežite na večje kose, skupaj z jedrci. Limono operite in narežite lupino. Vse sestavine dajte v večji steklen kozarec in prelijte z žganjem. Dobro zaprite in postavite na sončno mesto za 40 dni. Enkrat na teden dobro pretresite, da se sladkor hitreje raztopi. Precedite in shranite v temno steklenico.

Dreamstime
rožiči

Proti protinu

Potrebujete dva rožiča. Narežite ju na kose in kuhajte v treh decilitrih vode. Odstavite. Najbolje bo, če mešanica »odleži« čez noč. Precedite in pijte na tešče. Postopek ponavljajte do 25 dni in opazili boste izboljšanje.  

Blaži kašelj in prehlad

Čaj iz črnega popra blaži kašelj in prehlad. Od 10 do 15 zrn popra prelijte s 150–200 mililitri vode in kuhajte do vretja. Nato odstavite in počakajte, da se nekoliko ohladi. Toplemu napitku dodajte žlico medu. Pijte do trikrat dnevno.

Tinktura za masažo iz brina

Potrebujete 100 gramov brina in 500 mililitrov 70-odstotnega alkohola ali domačega žganja. Jagode dobro zmečkajte, prelijte z alkoholom in za 14 dni postavite na temno mesto. Vmes večkrat premešajte. Nato precedite. Tinkturo uporabljajte za masažo bolečih mišic, sklepov in v času revme.

Ingverjev sirup

Veliko skodelico olupljenega ingverja, dve skodelici sladkorja in dve skodelici vode počasi kuhajte. Ko zavre, še 20 minut kuhajte, nato odstavite in počakajte, da se sirup dobro ohladi. V ohlajen sirup dodajte sok limete. Prelijte v sterilno steklenico. Pijte razredčenega z vodo. Odličen je v času prehladov in viroz, saj krepi imunski sistem.   

Čili varuje srce in pomaga pri hujšanju

Znanstveniki so ugotovili, da čili ugodno vpliva na preprečevanje bolezni srca in srce tudi ščiti. Raziskave so potrdile, da kapsaicin iz čilijev pripomore k zdravju na dva načina. Znižuje holesterol v krvi in skrbi za njegovo razgradnjo ter izločanje iz telesa. Tako blokira njegovo nalaganje na stene žil in preprečuje tveganje za povišan krvni tlak.

Dreamstime
Čiliji so super izbira ob prehladu, saj redčijo sluz v nosu.