Zdravje

Praznični gastritis omilite z izbrano praznično hrano

Zoran Franc
25. 12. 2018, 17.00
Deli članek:

Brez nadležne pekoče zgage in težkega želodca čez praznike s pravilno izbrano hrano. Nasveti, kaj si privoščiti in kako čim bolj omiliti omenjene težave.

Dreamstime
pečena riba

Na razdražen želodec, ki je posledica stresa in slabe prehrane, bosta blagodejno delovali banana in papaja, pomagate pa si lahko tudi s hrano, ki jo najdemo skorajda v vsaki kuhinji.

Olivno olje je odličen vir maščob in velja za lahko prebavljivo, podobno kot materino mleko. Ima protivnetne lastnosti, ki ugodno vplivajo na želodčno sluznico, pojasnjujejo nutricisti. Za pripravo prazničnih jedi in solat tako raje uporabite olivno olje.

Belo meso in bele ribe

Ne pozabite tudi na ribe. Nutricisti svetujejo, da uživate bele ribe, denimo osliča ali aljaškega soma. Bele ribe veljajo za lahko prebavljiva živila. V primeru že nadraženega želodca svetujejo zgolj kuhane, z dodatkom olivnega olja in kuhane zelenjave. Živili, bogata z beljakovinami, ki ne dražijo želodca, sta tudi belo piščančje in puranje meso. Nutricisti svetujejo, da če že trpite za razdraženim želodcem, meso uživajte kuhano.

Brokoli, cvetača in zelje

Nikar ne pozabite na zadostno mero kapusnic, ki vsebujejo veliko sulforanov, med katerimi kraljuje predvsem brokoli. Dokazano ugodno vplivajo na črevesno sluznico in krepijo imunski sistem. Poleg brokolija uživajte tudi zelje, ohrovt, brstični ohrovt in cvetačo. Kozarec zeljnega soka velja za najboljše ljudsko zdravilo zoper čir na želodcu. Ob resnih težavah si ga čim pogosteje in daljše časovno obdobje privoščite en kozarec na tešče. Vsebuje tudi veliko glutamina, ki pomaga celiti sluznico in zmanjševati nadraženost želodca, obenem pa krepi imunski sistem.    

Korenje, origano in šentjanževka

Uspešno zdravljenje gastritisa boste dosegli tudi s sveče iztisnjenim korenčkovim sokom. Tudi ta sok uživajte na tešče v daljšem časovnem obdobju. Terapija je izjemno koristna za splošno zdravje in bo poskrbela tudi za detoksikacijo vašega telesa. Nutricisti priporočajo tudi uživanje česna, artičok, špargljev, zelene in koromača, a s količinami slednjih ne pretiravajte. Tudi začimbe delujejo nadvse pomirjujoče na želodec. Med slednjimi sta se najbolje odrezala bazilika in origano. Fenoli, ki jih najdemo v origanu, preprečujejo rast in razmnoževanje bakterije Helicobacter pylori, ki je glavna povzročiteljica gastritisa. Eterično olje šentjanževke pa preprečuje krče in lajša napihnjenost ter druge prebavne motnje. Lahko ga uporabljate kot pripravek za čaj. Trikrat dnevno v vročo vodo nakapljajte 30 kapljic in pijte po požirkih. Privoščite si sadnje, in sicer jabolka, hruške in kivi ter manjše količine grozdja. Za lažjo prebavo sadje prej prekuhajte, a nikar ne pretiravajte s količino.