SKRIVNOSTI NUTRICIONISTOV

Z juho in solato nad praznično prenajedanje

Z.F.
25. 12. 2018, 07.59
Deli članek:

Da boste spodbudili porabo maščob, ki jih boste zaužili s prazničnimi jedmi, pred jedjo pojejte solato, po jedi pa si privoščite velik kozarec limonade.

Dreamstime
Naj bo vaš krožnik videti tako, da polovico zavzema zelenjava, četrtino meso/ribe/jajca/stročnice in četrtino sestavljeni ogljikovi hidrati z žitaricami.

Da bi ob prazničnih dobrotah uživali brez slabe vesti, nutricionisti svetujejo, da se poslužujete čim bolj raznovrstne hrane, med katero naj prevladujeta zelenjava in sadje. Posegajte po živilih iz različnih prehrambnih skupin, a če je le mogoče, se izogibajte živilom, ki so narejena iz enostavnih ogljikovih hidratov, kot so krušni in pekovski izdelki. Da boste zaužili zdrav obrok, krožnik sestavite takole: polovico krožnika namenite zelenjavi, četrtino beljakovinam, kot so meso, ribe, jajca ali stročnice, in četrtino sestavljenim ogljikovim hidratom, kot so krompir in žitarice.

Izogibajte se sladkim, gaziranim in alkoholnim pijačam

V prazničnem zanosu ostanite zvesti sebi in poslušajte, kaj vam narekuje telo. Ko prejmete signal, da je bilo dovolj, se ne prenajedajte, ne glede na to, kaj je na mizi. Izogibajte se sladkim, gaziranim in alkoholnim pijačam, saj vsebujejo ogromno kalorij, ki se, podobno kot visokokalorični obroki, pretvorijo v maščobno tkivo. Manjši vnos alkohola, kot je vino, sicer olajša občutek težkega želodca, ki po navadi nastane zaradi kislin. Žgane pijače pa povzročijo dodatno izločanje prebavnih sokov, kar pospeši prebavo, a nikar ne pretiravajte! Če želite delovanje prebave pospešiti, si za začetek obroka privoščite krožnik juhe. Juhe vsebujejo veliko vlaknin, ki delujejo kot digestiv ter pomagajo pri razgradnji hranil.

Dreamstime
Glavne obroke začnite z juho, ki bo preprečila prenajedanje in poskrbela za vnos vode.

Redna telesna aktivnost

V času praznično obloženih miz ne pozabite na redno telesno aktivnost, ki bo pripomogla k urejeni prebavi in dobremu počutju. Tako dnevno namenite vsaj pol ure za sprehod ali drugo telesno vadbo. Svetujemo vam, da telovadite zunaj, saj boste zaradi termoregulacije tako še hitreje izgubljali kalorije, telo napolnili s prepotrebnim kisikom in dodatno izboljšali počutje.   

Uživajte artičoke in kompote iz sliv in hrušk

Vsaj 10–15 minut pred kosilom ali večerjo pojejte manjšo skodelico solate. Izbirate lahko med zeljem, mešano solato ali solato iz okisane paprike in kumaric. Če se ne poslužujete ravno mastne hrane, nutricionisti svetujejo uživanje artičok. To bo preprečilo razdražen želodec in prebavne težave. Uživajte zeliščne čaje, limonade in kompote iz sliv in hrušk, ki bodo poskrbeli za dobro delovanje vašega črevesja. Med obroki pijte čim več vode, saj boste tako preprečili prenajedanje, obenem pa skrbeli za uspešno delovanje vaše prebave. V času, ko se na mizah vrstijo praznične dobrote, se izogibajte stradanju.

Privoščite si vlaknine in sprehod

Več pozornosti namenite tudi solati z grahom. Grah je nizkokaloričen, bogat s proteini in vlakninami ter hitro nasiti. Enak učinek imajo tudi leča, ječmen in kislo zelje. Nič ne bo narobe, če si boste za večerjo privoščili hrano, bogato z beljakovinami in zelenjavo, a ne posegajte po kruhu. Tako boste pospešili razgradnjo maščob. Uživate lahko tudi bogato začinjene jedi s čilijem, kurkumo in ingverjem, ki imajo izjemen termični učinek. In še enkrat, ne pozabite – zaradi večjega vnosa soli pijte več vode, neslane čaje in povečajte vnos živil, ki so bogata s kalijem. Vsak dan pa si privoščite še vsaj pol ure lahkotnega sprehoda.