Posledica

Penisi moških, izpostavljeni tej kemikaliji, tudi za več kot centimeter krajši

R.T.
5. 12. 2018, 14.06
Posodobljeno: 5. 12. 2018, 14.09
Deli članek:

Kemikalija lahko neugodno vpliva na moške hormone.

Profimedia
Učinki spojin niso vidni le v maternici, vplivali bi lahko tudi na najstnike, opozarjajo raziskovalci.

Spojinam so bili izpostavljeni njihovi starši, posledice pa nosijo oni.

Štiri takšna območja

Raziskovalce z Univerze v Padovi so 383 moškim povprečne starosti 18 let izmerili spolne organe. Padova je namreč ena od štirih območji, za katera je znano, da so onesnažena s perfluoriranimi spojinami (PFC) – te so do leta 2015 uporabljali za teflonske premaza. Zdravstveno tveganje predstavljajo tudi v Dordrechtu na Nizozemskem, Šandongu na Kitajskem in v ameriški zvezni državi Zahodna Virginija.

Kot so ugotovili, omenjene spojine nase vežejo testosteronske receptorje in zmanjšujejo raven moškega spolnega hormona. Posledično imajo manjše in ožje spolne organe (za 12,5 odstotka (1,25 centimetra) krajše in za 6,3 odstotka (0,65 centimetra) ožje od moških, ki kemikaliji niso bili izpostavljeni), slabšo semensko tekočino in krajši presredek, kar je znak slabše plodnosti.

Učinki spojin niso vidni le v maternici, vplivali bi lahko tudi na najstnike, opozarjajo raziskovalci.

Prvo poročilo o z PFC okuženi vodi sega v leto 1977. Kar pomeni, da je bila prizadeta celotna generacija.

Posledice

Spojine se pojavljajo v več sto oblikah in se uporabljajo v embalažah, preprogah, čistilih, gasilni peni, nekaterih lepilih, kozmetičnih izdelkih, zdravilih, elektronskih napravah, loščilih, voskih, insekticidih in barvah. Nekatere raziskave kemikalijo povezujejo tudi z zgodnjim pojavom menopavze, manjšo rodnostjo, težavami s ščitnico, zvišanim holesterolom, rakom na mehurju in slabšim delovanjem imunskega sistema.

V telo pridejo s hrano, vodo in vdihavanjem.