DELUJE RAZLIČNO

Kako nevarna je v resnici pljučnica?

Tea Dečman
2. 12. 2018, 18.01
Deli članek:

Vsaka peta pljučnica se preboli, ne da bi bolnik sploh vedel zanjo. Po drugi strani pa lahko nevaren sev virusa zaradi pljučnice v enem dnevu umori priletno, oslabljeno osebo.

Dreamstime
Pljučnica je pogosto zaplet kakšne druge bolezni, zato se hitro lahko konča s smrtjo!

Jemljite kalorične dodatke, uživajte več majhnih obrokov čez dan namesto treh velikih in povečajte kalorije v vsakem obroku. Če denimo jeste nemasten jogurt, uživajte polnomastnega.

Vnetje pljučnega tkiva navadno povzroča okužba z mikrobi, se pravi kakšna bakterija ali virus, redkeje jo povzroči kemična okvara zaradi vdihane tekočine ali plina, kot je klor. Od vzroka in splošnega zdravstvenega stanja bolnika je odvisno, kako pljučnica poteka, kako človeka prizadene in kako se konča. Nevarnejše so kajpak virusne pljučnice, ki se ne odzivajo na antibiotike in povzročijo polovico vseh smrti zaradi te bolezni, razvpita bakterija pnevmokok pa jih povzroči le pet odstotkov. Eden od razlogov, da se tudi v razvitih državah v povprečju kar tretjina pljučnic konča s smrtjo, je, da je pljučnica pogosto zaplet kakšne druge bolezni, ki je bolnika hudo oslabila. Okužba pljuč je skoraj neizogibna pri človeku, ki je le napol pri zavesti ali ohromljen. Normalen refleks kašlja, ki iz pljuč iztisne sluz ali nastajajočo tekočino, je namreč v takšnih okoliščinah oslabljen ali kar ugasne.

Lahek plen za pljučnico je vsakdo z majhno odpornostjo, zato se je upravičeno bojijo ljudje z opešanim srcem, rakom, kapjo ali kroničnim bronhitisom.

Bi radi še dolgo dihali?

Če ne želite izgubiti tako naravnega in življenjsko pomembnega refleksa, uživajte sredozemsko hrano in bodite čili. Predvsem aerobna vadba, kot je tek, kolesarjenje ali plavanje, pomaga pljučem delovati učinkoviteje. Globoko dihanje pa ne pomaga le vašemu srcu in pljučem, ampak tudi mišicam in vezivnemu tkivu v vaših pljučih in okoli njih. Če se hitro zasopete, je zadnji čas za vsakodnevne sprehode in postopno zviševanje aerobne vzdržljivosti. Zelo pomembno je tudi, da ohranjate zdravo telesno težo, saj odvečni kilogrami obremenjujejo srce in zaradi njih trpijo tudi pljuča. Če pa imate premajhno telesno težo, kar je pogosta težava, ko bolezen pljuč napreduje in je težko zaužiti poln obrok, vas bolj ogroža celo smrtni izid bolezni. Prizadevati si morate za indeks telesne mase 25 ali 26.