Zdravje

Zdrav in okusen sadež naj gre na vsak krožnik

Zoran Franc
2. 12. 2018, 16.03
Deli članek:

Ste se tudi vi navdušili nad vsestranskostjo tega zelenega sadeža, ki ga kujejo v nebesa? Kdaj je ravno prav zrel in kako ga lahko uporabimo?

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Verjetno že veste, da je avokado izjemno bogat s sestavinami, ki skrbijo za naše dobro zdravje in počutje. Znižuje raven slabega holesterola, uravnava krvni tlak, odlikujejo ga številne protivnetne lastnosti, skrbi za zdravje oči, zmanjšuje tveganje za pojav srčnega infarkta, lepša kožo in še in še ... Kaj pa kulinarična izkušnja?

Mehko in kremasto meso

Kadar kupujete avokado, zmeraj izberite mehke sadeže, kajti le ti so primerni za takojšnjo uporabo. Avokadovo meso je mehko in kremasto, blagega, nekoliko orehastega okusa, ki ga lahko kombinirate s citrusi, piščancem, rakci, tunino in lososom. Primeren je za solate, napitke, juhe in namaze. Tudi pečen bo odlična izbira za zajtrk.

Kdaj je primerno zrel?

Sadež je zrel takrat, ko se lupina ob rahlem pritisku udre. Vedeti morate tudi, da avokadovo meso hitro »oksidira«, podobno kot jabolko, in postane rjavo. Zato ga, če želite ohraniti nežno zelenorumeno barvo, takoj premažite z limoninim ali čebulnim sokom. Ali je primerno zrel, lahko ugotovite tako, da z vrha odtrgate pecelj, in če je meso že rumenkasto, je nared za uporabo.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Kaj če je še surov?

Če ste kupili še ne povsem zrel avokado, ga za nekaj dni shranite v papirnato ali plastično vrečko skupaj z jabolkom ali banano. Sadež bo tako dozorel v dveh ali treh dneh. Pustite ga na sobni temperaturi.

Kako ga olupiti?

Da boste avokadovo meso čim preprosteje ločili od lupine, se ga lotite nekoliko drugače. Namesto da ga zarežete po dolgem, ga prerežite počez. Tako bo meso skoraj samo padlo iz lupine, žlice in noži pa bodo ostali čisti.

Namesto masla

Avokado je poleg vsebnosti številnih mineralov izjemno bogat z zdravimi maščobami. Zato ga lahko uporabite namesto masla, recimo pri peki. Tako bodo vaše sladice še slajše in še bolj zdrave. Odlično pa bo nadomestil tudi majonezo v solatah!

Operimo ga

Čeprav lupine ne bomo jedli, avokado pred pripravo operimo. Tako bomo z njega sprali škropiva in bakterije, ki bi jih sicer lahko z nožem ali kasneje z žlico prenesli na meso.

Limona ali čebula

Če ne želite, da se čudovita zelena barva spremeni v grdo rjavo, avokado premažite z limoninim ali čebulnim sokom in ga tako obranite pred oksidacijo.