TIHI MORILEC

Raka prebavil lahko sprožijo okužbe, razvade in tudi zdravila

Tea Dečman
1. 12. 2018, 19.04
Deli članek:

Rak debelega črevesa in danke je še vedno drugi najpogostejši rak pri nas, a je eden tistih tumorjev, ki jim lahko prekrižamo načrte z zdravim življenjskim slogom.

Dreamstime
Ogroženost z rakom debelega črevesa zelo zmanjša dieta z obilo presne hrane, ki iz telesa izloča strupe!

Rak grla oziroma požiralnika je večinoma posledica dolgotrajnega in čezmernega uživanja alkohola ali kajenja. Najbolj so ogroženi tisti, ki imajo kar obe razvadi, povzročajo pa ga tudi kronična zgaga in okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, ki povzroča želodčne razjede. Veliko študij je potrdilo, da raka požiralnika povzroča tudi prehrana s premalo vitaminov in mineralov, prav tako debelost. Preprečujejo pa ga s selenom bogata živila, kot so ribe, polnozrnati kruh in brazilski orehi.

RAK GRLA

Žal ga je težko odkriti in zdraviti v zgodnji fazi. Po navadi je prvi znak oteženo požiranje zaradi zoženega požiralnika, sledijo pa še hujšanje, bolečine v prsih in med lopaticami, hripavost, kronični kašelj ter izkašljevanje krvi. 

Rak želodca in rak jeter

Prvi je povezan s kroničnimi okužbami, ki povzročajo želodčne razjede, in spet je glavni krivec prehrana, predvsem uživanje večjih količin slane, prekajene in konzervirane hrane ter premalo sadja in zelenjave. Glavni vzrok raka jeter pa so kronične bolezni jeter, kakršni sta hepatitis B in C, ciroza jeter ter podhranjenost oziroma zasvojenost z alkoholom. Nase opozarja z bolečino v zgornjem desnem delu trebuha, z napenjanjem, izgubo apetita, izčrpanostjo, slabostjo, bruhanjem, temnim urinom, srbenjem kože, zlatenico in vročino. Tudi raka jeter povezujejo z nezdravo, mastno hrano, ogroženost pa zelo zmanjšajo dieta z obilo presne hrane, ki izloča strupe iz telesa, vitamin C ter prehranski dodatki betakarotena.

Rak debelega črevesa in danke

Tveganje povečuje prehrana z veliko rdečega mesa in nasičenih maščob ter malo sadja in zelenjave. Nekoliko bolj ogroženi pa so tudi sladkorni bolniki, bolniki z depresijo in ljudje s kronično vnetno boleznijo. Bodite pozorni na krče, bolečine v trebuhu, hudo zaprtost, izjemoma tudi popolno zaporo črevesa. Če polip ustavi premikanje blata in plinov v črevesu, to ni le zelo boleče, ampak tudi življenjsko ogrožajoče.