NEKOČ EKSOTIKA, DANES DOMAČI PRIDELEK

Okrepite imunost, odpravite zaprtje in oksidativni stres

Zoran Franc
2. 12. 2018, 21.42
Deli članek:

Če je kivi nekoč veljal za eksotični sadež, ga danes veselo sadimo skoraj po vsej Sloveniji, le dobro ga moramo obvarovati pred zmrzaljo. Je izvrsten vir vitamina C, nepogrešljiv je pri zaprtju, preprečuje pa tudi oksidativni stres in kronične bolezni.

Dreamstime
Antioksidanti v kiviju bodo obvarovali celice pred oksidativnim stresom.

Kadar govorimo o kiviju, pomislimo na zdravje, na sadež, ki okrepi naš imunski sistem. Redno uživanje kivija bo namreč zmanjšalo tveganje za pogoste prehlade in gripo, ki so že na pohodu, uredila pa se bo tudi prebava. A ni kar ne pretiravajte, saj lahko preveč kivija pospeši vašo prebavo tudi do te mere, da boste velik del dneva presedeli na stranišču. Priporočeno je, da zaužijete od enega do tri sadeže dnevno.

V kiviju je prisotna bioaktivna snov, ki pomaga zniževati krvni tlak. Na dolgi rok boste z rednim uživanjem zmanjšali tveganje za srčno kap. 

Pomoč astmatikom

Znanstveniki so odkrili, da lahko s kivijem blažimo simptome, ki so tipični za astmo. Predvidevajo, da je za učinek odgovorna predvsem visoka vsebnost vitamina C in drugih antioksidantov, ki jih najdemo v kiviju. Ugotovili so, da se je tistim, ki so redno uživali kivi, izboljšalo stanje pljuč. Ublažili so se hropenje in druge težave, ki so povezane z dihalnim sistemom.

Težave s prebavo in zaprtjem

Če imate težave z razgradnjo beljakovin, je kivi skoraj obvezno živilo, ki ga morate uživati. Če se beljakovine ne razgrajujejo pravilno, se začnejo strupene snovi kopičiti v debelem črevesu, kar pa privede do napihnjenosti, vetrov, povečanja telesne teže, bolečin v spodnjem delu hrbta. Pojavita se neprijeten zadah in telesni vonj.

Če boste zaužili do tri kivije dnevno, se bo zmanjšala tudi možnost za krvne strdke. Prav tako uživanje kivija znižuje količino maščob v krvi.

Zaradi številnih vitaminov in mineralov, vlaknin ter drugih snovi, ki jih najdemo v kiviju, je kivi odlična izbira, kadar se pojavijo težave s trdim blatom in zaprtjem. Kivi bo poskrbel za pogostejše odvajanje blata in za to, da bo blato mehkejše.

Konec kroničnih bolezni in oksidativnega stresa

Za nastanek številnih bolezni lahko okrivimo prebavila in njihovo nepravilno delovanje. Če prebavila ne delujejo pravilno, se v telesu pojavijo škodljivi prosti radikali. Preveč prostih radikalov pa pomeni povečano tveganje za številne bolezni, tudi resnejše, kot so rak na debelem črevesu in danki. Zato je pomembno, da svoje telo oskrbimo z antioksidanti, ki ščitijo celice pred oksidativnim stresom. V kiviju najdemo mnoge antioksidante, med katerimi je veliko polifenolov, ti pa uspešno pomagajo pri zaščiti prebavil.