Novo upanje za neplodne

Na svet prijokal prvi otrok, ki se je »kalil« v maternici pokojne darovalke

S.R.
5. 12. 2018, 09.43
Posodobljeno: 5. 12. 2018, 10.31
Deli članek:

Hčerko je rodila mama, ki so ji v telo vsadili maternico pokojne darovalke.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ker je živih darovalk, ki bi se odločile za darovanje svoje maternice, razmeroma malo, bi lahko ta velik preboj znanstvenikov in zdravnikov na fakulteti za medicino na Univerzi v Sao Paolo pomenil novo upanje za ženske, ki se zaradi materničnih težav srečujejo z neplodnostjo. Primer zdrave deklice, ki se je prek carskega reza rodila v Sao Paolu, je bil včeraj objavljen v znanstveni reviji The Lancet.

32-letni ženski, ki se je zaradi sindroma Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH) rodila brez maternice, so septembra 2016 vsadili maternico pokojne 45-letne darovalke, ki je umrla zaradi možganske kapi. Operacija je trajala več kot deset ur, sedem mesecev pozneje pa je prestala še oploditev in vitro. Pred slabim letom dni je rodila povsem zdravo 2,5 kilograma težko deklico. Niti mati niti hčerka ne poročata o nobenih zdravstvenih težavah, bolnico pa sta lahko zapustili že tri dni po porodu. Ženski so med carskim rezom odstranili tudi maternico, da je lahko nehala jemati zdravila za preprečevanje zavrnitve presajenega organa, poroča STA. Dodajajo, da je bilo dete ob pisanju strokovnega članka za objavo v reviji The Lancet staro sedem mesecev in 12 dni. Lepo se je dojilo in je tehtalo 7,2 kilograma.

Prvič uspešno

»Uporaba pokojnih darovalcev bi lahko znatno povečala dostop do tega posega, naši rezultati pa predstavljajo potrditev koncepta nove možnosti za ženske z maternično neplodnostjo,« je dejal glavni avtor študije Dani Ejzenberg, tiskovna predstavnica zdravnikov, ki so sodelovali v študiji, pa je pojasnila, da so jim odobrili še dva primera, s katerima bodo poskusili postopek še izboljšati. Ta operacija ima sicer tudi nekaj pomanjkljivosti oziroma slabih plati, saj so potrebni veliki odmerki imunosupresivnih zdravil, operacijo pa spremlja precejšnja izguba krvi.

Do danes se je s pomočjo presaditve maternice rodilo že enajst otrok, a so bile darovalke v vseh primerih žive. Prvi tak poseg so leta 2013 uspešno izvedli na Švedskem. Po več neuspešnih poskusih jim je to zdaj prvič uspelo s pomočjo presaditve maternice pokojne darovalke. Gre sicer tudi za prvo presaditev maternice v Latinski Ameriki.

Veliko povpraševanje«

Ker je »povpraševanje« precej večje od števila živih darovalk, ki so pripravljene dati svojo maternico komu drugemu, so si znanstveniki že dolgo prizadevali izvesti presaditev od umrle darovalke. Pred prvim uspešnim posegom so izvedli še deset poskusov v ZDA, na Češkem in v Turčiji, poroča STA. Statistično gledano, dodajajo pri STA, neplodnost prizadene med 10 in 15 odstotkov parov. V tej skupini ima ena od 500 žensk težave z maternico - bodisi zaradi nepravilno razvite maternice bodisi histerektomije ali pa tudi infekcije.