Zdravje

Kdaj je čas za preventivni pregled kože

Tea Dečman
4. 11. 2018, 09.00
Deli članek:

Sonca smo se bolj ali manj naužili. Zdaj, ko koža počiva, pa je čas, da pri dermatologu preverimo, ali ni bilo škodljivih vplivov UV-žarkov zanjo preveč.

Dreamstime
Takšno znamenje velja preveriti.

Zagorela polt lahko prekrije marsikatero nevarno kožno spremembo, zato je prav, da opravimo preglede, ko smo znova bolj bledopolti oziroma ko je zaradi sončnih poškodb sprožena povečana aktivnost vnetnih celic v koži. Dobro si preglejte tudi mesta, kamor sonce nikoli ne seže. Znano je namreč, da se kožni raki, več kot 30 vrst jih je, med njimi pa je najhujši melanom, v večini primerov razvijejo na novo in se lahko pojavijo tudi na mestih, ki niso izpostavljena soncu.

Nad tumorje nikoli sami

Vsaka sprememba na koži, ki jo laično imenujemo kožni izrastek ali bradavica, je v bistvu oblika kožnega tumorja. Tumorje dermatologi delijo na benigne oziroma nenevarne in maligne oziroma nevarne, rakave. Zdravniki na koži opazijo na stotine različnih tumorjev oziroma izrastkov, na srečo jih je večina benignih. Dejstvo pa je, da je tudi večina rakavih izrastkov na začetku videti povsem nedolžno, kot bradavička ali mozoljček, ki ne izgine. Karkoli novega, nenavadnega opazimo, nikoli ne bi smeli odstranjevati, mazati, zmrzovati, nanašati razne tekočine iz reklam ali celo kar izrezovati sami ali pri kozmetičarki! Tudi bradavic ne, saj mora dermatolog pod mikroskopom dobro pogledati, kakšnega izvora so. Kozmetičarke so lahko le negovalke kože, zdraviti pa jo je treba pri dermatologu. Prej ko začnemo zdraviti, manj je dolgoročnih posledic.

Zgodnje zdravljenje aken

Prej ko najstnik pokaže težavo dermatologu, verjetneje je, da bo koža že do pomladi vidno izboljšana. Predpisana zdravila zoper akne so za vse zavarovane osebe brezplačna, medtem ko pri samozdravljenju lahko v lekarnah in drogerijah zanje zapravimo kar veliko denarja, njihov učinek pa je majhen, pri bolj izraženih aknah celo povsem zanemarljiv.

Dermatolog

Za pregled bi se morali odločiti vsi, ki imajo veliko znamenj, družinsko obremenjenost oziroma raka kože v družini, predvsem pa, če opazite novo, nenavadno znamenje.

Kožni tumor

Vsaka sprememba na koži, ki jo laično imenujemo kožni izrastek, je v bistvu oblika kožnega tumorja. Te pa delimo na benigne oziroma nenevarne in maligne oziroma nevarne, rakave.

Melanom

Je najhujša oblika kožnega raka, v večini primerov se melanomi razvijejo na novo in se lahko pojavijo tudi na mestih, ki niso izpostavljena soncu.

Kdaj na pregled 

Vedno, ko na koži opazimo karkoli novega, nenavadnega. Sami izrastkov nikoli ne bi smeli odstranjevati, mazati, zmrzovati ali celo kar izrezovati, tudi zgolj bradavic ne!