Zdravje

Čudežne zdravilne pomade iz vaše delavnice

Tea Dečman
1. 11. 2018, 16.00
Deli članek:

Mazila so sestavljena iz maščobe in trdilca, ki je najpogosteje čebelji vosek. Dodajamo tudi eterična olja za različne terapevtske učinke in prijetnejši vonj.

Profimedia
bolezen

Z arniko in ognjičem si lahko mažemo razpokane roke, trdo kožo na stopalih in komolcih. Prav presenetljivo je, kako hitro se bo koža zacelila. Kadar smo zelo prehlajeni in imamo od brisanja odrgnjen nos, si prizadeto kožo na tanko namažemo.

Za rane in vneto kožo

Iz cvetov arnike in ognjiča pripravimo najprej macerat – oljni izvleček, nato ga uporabimo za pripravo zdravilnega mazila. Mazilu je dodan tudi propolis, ki je prav tako znan po svojih zdravilnih lastnostih. Uničuje bakterije in viruse ter pomaga celiti rane. Potrebujete 50 mililitrov macerata iz ognjiča (oljni izvleček), 50 mililitrov macerata iz cvetov arnike, 10 gramov čebeljega voska, osem kapljic propolisa in pet kapljic eteričnega olja sivke (lahko brez eteričnih olj). Postopek: pripravimo oljni izvleček ognjiča in arnike v olivnem olju ter ju precedimo. Odmerimo in skupaj s čebeljim voskom segrejemo v vodni kopeli, da se vosek popolnoma stopi. Vzamemo z ognja in počakamo, da se malo ohladi. Tik preden se začne strjevati, dodamo propolis in eterično olje. Premešamo in prelijemo v sterilne lončke.

Mazilo proti bolečinam

Mazilo s šentjanževko in brinovim oljem uporabljamo pri bolečinah v hrbtu in mišicah, pri nategih in zvinih. Rahlo vmasiramo v prizadeta mesta večkrat  na dan. Je prav presenetljivo učinkovito. Potrebujete 70 gramov šentjanževega olja (oljni izvleček cvetov šentjanževke v olivnem olju), devet gramov čebeljega voska, eno žlico rastlinskega glicerina, 10 kapljic eteričnega olja iz sivke in 10 kapljic brina. Postopek: šentjanževo olje, čebelji vosek in glicerin stehtamo. Vse skupaj damo segrevat v vodno kopel, da se čebelji vosek stopi. Občasno pomešamo, ko je vosek stopljen, odstavimo, malo ohladimo in dodamo eterična olja. Premešamo in nalijemo v sterilne lončke.

Arnika in ognjič

sta zdravilni zelišči, še posebej znani po svojih zdravilnih lastnostih pri negi poškodovane kože. Uporabljamo ju za nego ran, odrgnin, prask in krast.

Dreamstime
ognjič obrez

Šentjanževo mazilo

Pomaga pri vnetjih in alergičnih reakcijah. Z njim lahko mažemo tudi odprte rane, ker razkužuje in pospešuje celjenje. Pomaga tudi pri težavah s hemoroidi in pri opeklinah.

Brinovo olje

Deluje protibolečinsko in pomaga pri bolečih mišicah. Z mazilom iz njega mažemo že posušene rane po operacijah, ker preprečuje nastanek brazgotin.