Samopregledovanje

Pomen rednega pregledovanja dojk

K.M.
31. 10. 2018, 12.00
Deli članek:

Samopregled je ključnega pomena pri odkrivanju bolezenskih znakov.

Dreamstime
Rožnati oktober

Pomembno je, de se ženske same in redno pregledujete. Predvsem področje med ključnico, sredino pazduhe, spodnjim robom dojk in spodnjim robom prsnice. Morebitne spremembe boste najlažje zaznale z zgornjim delom srednjih treh prstov.

Med samopregledovanjem bodite pozorne na spremembe v barvi, obliki in velikosti dojk, morebitne vdrtnine in izbokline, tipljive spremembe in na spremembe bradavice ali morebitni izcedek.

Za zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje. V Združenju Europa Donna Slovenija tako že vrsto let v sklopu rožnatega oktobra pripravijo številne aktivnosti, s katerimi želijo obeležiti rožnati oktober.

Kako poteka samopregledovanje?
Postavite se pred ogledalo, roki morata biti sproščeni ob telesu. Bodite pozorni na spremembe na dojkah ali bradavicah. Roki položite na boke in se rahlo izbočite v predelu prsi. Dvignite roke nad glavi in sklenite dlani. V tem položaju še enkrat dobro preglejte, ali so na dojkah kakršnekoli spremembe.
Drug način pregledovanja je, da dvignete desno roko in z levo natančno pretipate vso desno dojko v smeri urinega kazalca in z vseh robov proti bradavici. Postopek ponovite tudi z drugo roko. Pri tretjem načinu se nagnite naprej in z desno roko podprite desno dojko, s krožnimi gibi leve roke natančno pretipajte dojko, nato postopek ponovite tudi z drugo roko. V podobnem položaju lahko z levo roko pretipate tudi desno pazduho in obratno. Obakrat pretipajte s stisnjenimi in razprtimi prsmi. Da boste povsem prepričane o temeljitosti samopregledovanja, ga lahko končate še v ležečem položaju. Desno ramo podložite z vzglavnikom in dvignite desno roko nad glavo. Z iztegnjenimi in stisnjenimi prsti leve roke pretipajte desno dojko in vse ponovite tudi z drugo dojko. Na koncu s palcem in sredincem še nežno stisnite vsako bradavico in preverite, da ni izcedka.

Promocijski material
Breast test

Breast Test – zaupaj svojim dojkam
Ker smo za lastno zdravje v prvi vrsti odgovorni sami, a na to velikokrat pozabimo, je rešitev za tiste najbolj pozabljive v aplikaciji za pametne telefone Breast Test. Dojke si je treba natančno pregledati od sedmega do desetega dne po začetku menstruacije oziroma na izbrani dan v mesecu, če ženska menstruacije nima. Aplikacija vas spomni, kdaj je čas za mesečni pregled, vsebuje pa tudi vedno uporabni menstrualni koledarček. S preprostimi navodili in slikovnim gradivom pomaga pri rednem in pravilnem postopku samopreglednovanja dojk. Brezplačno pa je na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store in Google Play).