POSTOPEK OŽIVLJANJA

Ko je življenje bližnjega vaša odgovornost

Tea Dečman
3. 11. 2018, 16.00
Deli članek:

Gre za temo, ki se ji marsikdo raje izogne, ker ga je groza že ob misli na situacijo, v kateri bi bilo od njega odvisno življenje nekoga drugega.

Dreamstime
Pri srčnem zastoju vsaka izgubljena minuta za približno 10 odstotkov zmanjša možnost preživetja.

Prevečkrat se zanašamo na to, da bo pobudo v skrajnem primeru prevzel nekdo drug. A dejstvo je, da bi oživljati morali znati vsi. O življenju ali smrti takrat odločajo minute. Zato se vprašajte: »Bi znali rešiti bližnjega, če bi potreboval vašo pomoč?« Če je odgovor ne, ukrepajte! Znanje ukrepov prve pomoči je pomembno za vse generacije, a po večini osnove prve pomoči spoznamo (še)le ob opravljanju vozniškega izpita, potem pa nanje hitro pozabimo. Znanje prve pomoči po nekaj mesecih zelo opeša in po nekaj letih lahko praktično popolnoma zbledi. Zato je te veščine nujno treba obnavljati.

PRVA POMOČ

V Sloveniji dnevno umre od pet do šest ljudi zaradi srčnega zastoja ali možganske kapi, kar se največkrat zgodi zunaj bolnišnice. Razlog za to je prepočasno ali nepravilno ukrepanje laikov.

OBNOVITE ZNANJE

Območna združenja Rdečega križa izvajajo tečaje, na katerih lahko posamezniki obnovijo in nadgradijo znanje. Obnovitveni tečaj stane okoli 30 evrov, informacije o terminih najdete na www.prva-pomoc.si.

OŽIVLJANJE

izvajamo le takrat, ko je oseba nezavestna in ne diha ali ne diha normalno. Oživljanje začnemo tako, da ponesrečenega položimo na hrbet in sprostimo dihalne poti. 

KLJUČNE SO PRVE MINUTE

Vsakdo izmed nas se lahko nepričakovano znajde ob nekom, ki bo zaradi poškodbe ali nenadne bolezni potreboval našo pomoč. Precejšnja verjetnost je, da se nam to zgodi v domačem okolju in moramo pomagati svojcem. Takšni trenutki nas po navadi doletijo nepripravljene in prestrašene, ukrepati pa je treba hitro in odločno. V vsakem primeru je izredno pomembno, da ostanemo mirni in ne ravnamo brezglavo in panično, saj s tem ne koristimo nikomur. Najprej poskrbimo za svojo varnost in zavarujemo kraj dogodka ter čim prej pokličemo mimoidoče, da nam priskočijo na pomoč.

NEPREKINJENO OŽIVLJANJE

Oživljanje izvajamo takrat, ko je oseba nezavestna in ne diha ali ne diha normalno. Oživljanje začnemo tako, da ponesrečenega položimo na hrbet, sprostimo dihalne poti (z roko na čelu potisnemo glavo nazaj, sočasno z roko dvignemo brado) in začnemo pritiskati na prsni koš, pri čemer izmenjujemo 30 pritiskov na prsni koš in dva vpiha v usta (shema je 30:2). Pri pritisku se mora prsni koš ugrezniti za od pet do šest centimetrov, pritiskov naj bo okoli 100 na minuto. Pri vpihih stisnemo nosnici in vpihnemo toliko zraka, da se prsni koš opazno dvigne. Oživljanje mora potekati neprekinjeno vse do prihoda nujne medicinske pomoči oziroma dokler oseba ne zadiha.