Zdravje

Kurja juh'ca je vir vitaminov in mineralov v času prehladov

Zoran Franc
2. 11. 2018, 21.30
Deli članek:

Korenje, ena od sestavin, ki so nujne pri pripravi piščančje juhe, vsebuje veliko vitamina A, ki krepi imunski sistem.

Dreamstime
Krepčilna piščančja juha.

Verjeli ali ne, piščančja juha ima zelo močno protivnetno delovanje in blaži simptome infekcij zgornjega dela dihalnih poti. V njej je obilje vitaminov in mineralov. Korenje je bogato z vitaminom A, čebula je dober vir polifenolov in vitamina C, zelena predstavlja idealno kombinacijo vitaminov skupine B, peteršilj vsebuje ogromno železa, piščančje meso pa je vir cinka, ki pomaga v boju proti vročini. Naj omenimo še, da je piščančje meso izjemno koristno pri obnavljanju imunskega sistema in tkiv, saj vsebuje aminokislino cistein. Ta spodbuja razgradnjo sluzi in pomaga zmanjšati simptome bronhitisa ter drugih bolezni dihal, ki povzročajo prekomerno razvijanje sluzi, pojasnjujejo nutricionisti.

Uporabite pekoče

Kajenski in rdeči pekoči feferoni ali čiliji vsebujejo izjemno učinkovino kapsaicin, ki ne poskrbi le za pekoč okus, temveč ima močne protivnetne lastnosti. Pospešujejo metabolizem in termogenezo (segrevanje telesa). Zaradi tega »feferončki« odpirajo zaprte nosove in zasluzena pljuča ter krepijo imunsko odpornost, kar je v času prehladov izjemno koristno.

Ne pozabite na jabolčni kis

Ocetna kislina, aminokisline in kalij, ki jih najdemo v večjih količinah v jabolčnem kisu, so izjemno pomembne snovi zoper prehladna obolenja. Blažijo glavobole, ki jih povzroča prehlad, in pomirjajo grlo. Za lažje uživanje priporočamo, da kis uživate z mlačno vodo, limono in žlico medu. Prav tako bo zoper vneto grlo odlično delovala ¼ skodelice jabolčnega kisa pomešane s ¼ skodelice tople vode. Mešanico čim pogosteje grgrajte, najbolje bo, če vsako uro. Kis bo namreč uničil bakterije ter pomiril vneto in razdraženo grlo.

Od klasične »slovenske« do klasične azijske

Če boste torej kajenski poper in jabolčni kis dodali piščančji juhi, boste dobili ravno pravo osnovo za pripravo vsem poznane kitajske kislo-pekoče juhe. V juho vmešajte le nekaj sojine omake, za zgostitev pa uporabite škrob.