Zdravje

Dieta, ki poleg vitke linije prinese tudi zdravje

Tea Dečman
3. 11. 2018, 12.00
Deli članek:

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) je način prehranjevanja za preprečevanje hipertenzije, ki uravnava visok krvni tlak in znižuje slab holesterol.

Dreamstime
Menda je ta dieta učinkovita.

Če se prehranjujete po načinu DASH, zaužijete manj natrija (soli), nasičenih maščob in holesterola ter več kalija, kalcija, magnezija in vlaknin. DASH določa število porcij iz različnih skupin: za 2000 kalorij bi morali zaužiti manj kot šest porcij pustega rdečega mesa, perutnine ali rib, 4–5 porcij oreščkov, semen ali fižola, 2–3 porcije olj, 2–3 porcije manj mastnega ali nemastnega mleka in mlečnih izdelkov, 4–5 porcij zelenjave, 6–8 porcij žit, prav tako bi morali zaužiti manj kot pet porcij sladic na teden in omejiti količino alkohola.

Znanstvene raziskave

Ta prehranski način učinkovito znižuje krvni tlak, skupni holesterol, holesterol LDL in trigliceride ter zvišuje holesterol HDL. Prav tako zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni in je morda koristen pri nadzorovanju sladkorne bolezni tipa 2. Tudi ameriški inštitut za srce, pljuča in kri v sklopu ameriških Nacionalnih inštitutov za zdravje je preučeval učinek diet na povišan krvni tlak (arterijsko hipertenzijo) in ugotovil, da DASH znižuje krvni tlak. DASH koristi zdravju in spodbuja zdrav odnos do hrane ter prehranjevanja. Je odličen način za zmanjšanje vnosa kalorij.

dreamstime
TRGOVINA, SEZONSKO SADJE

Počasi se daleč pride

Ob prehranskem načrtu je priporočljivo vsak dan nameniti pol ure zmerni telesni vadbi. Se vam 8–10 porcij sadja in zelenjave na dan zdi preveč? Začnite počasi. Ugotovite, kateri obrok ali prigrizek običajno ne vsebuje sadja in zelenjave, ter najdite način, kako ju vključiti. Postopoma, v obdobju nekaj tednov, ju dodajajte obrokom in prigrizkom. Vsa živila so na voljo v trgovinah, zato boste brez težav vse nakupili, toda ravnajte pametno, da hrane ne boste metali stran.

Prednosti

Dovoljuje veliko sadja, zelenjave, vlaknin, hkrati pa ne omejuje ali izloča nobenih skupin živil, zato jo lahko prilagodite posebnim potrebam, na primer vegetarijanstvu oziroma veganstvu, brezglutenski prehrani.

Slabosti  Morda je težko jesti v nekaterih restavracijah (običajno visoka vsebnost natrija in maščob). Sprva je hrana morda malo manj okusna zaradi manjše porabe soli, toda brbončice se bodo navadile.