DIŠEČA JUTRA

Kako (ne)zdrava je v resnici kava?

T.D.
27. 8. 2018, 21.10
Deli članek:

Nekateri pravijo, da ima ta najbolj priljubljeni jutranji napitek dobrodejne učinke na njihovo zdravje, medtem ko drugi trdijo, da jim povzroča težave.

Profimedia
Kava ima tudi vrsto pozitivnih učinkov, na primer izboljšuje spomin.

Nasprotujoča si mnenja sicer pravih ljubiteljev ne odvrnejo od dišeče in opojne pijače, a marsikateri privrženec zdravega načina življenja je postal zmeden in previden. Poglejmo, kaj je v zvezi s kavo res in kaj ne.

VEČ STRESA ZARADI KAVE?

Kava ni neposreden vzrok za stres ali živčnost. Je pa res, da kofein v možganih blokira adenozin, ki pomirja stres s tem, da povzroči zaspanost. Ko se na iste receptorje namesto adenozina poveže kofein, se prebudimo in dobimo energijo.

KAVA NE POVZROČA ZASVOJENOSTI?

Čeprav se nekaj kav na dan ne more meriti z nekaj kozarci alkoholne pijače, pa smo vseeno tudi od kave lahko odvisni. Kofein namreč spodbuja osrednje živčevje in redno uživanje povzroča odvisnost. ljudje, ki se odvajajo od kave, poročajo o slabem počutju, slabosti, vrtoglavici in podobnem.

MALO KAVE NIKOMUR NE ŠKODUJE

Če se navežemo na prejšnje dejstvo, da se kava skozi jetra izloča toliko ur, je za tiste z že tako obremenjenimi jetri bolje, da se kavi izogibajo ali pa je pijejo čim manj. Kava tudi suši organizem in povzroča zakisanost, zato morata vsako skodelico nujno pospremiti kozarec ali dva vode, ob njej pa si privoščimo čim bolj uravnoteženo, bazično prehrano.

NESPEČNOST KOT POSLEDICA PITJA KAVE

Strokovnjaki pravijo, da gre za pogosto zmoto, in jo zavračajo takole: kava se iz našega organizma izloči po štirih do sedmih urah, kar ne bi smelo vplivati na spanec, če si jo privoščimo do treh popoldne. Res pa je, da so nekateri ljudje za kofein popolnoma neobčutljivi in jo lahko pijejo tudi zvečer, drugi pa se morajo temu izogniti.

JE PRI KAVI SPLOH KAJ DOBREGA?

Seveda, kava ima tudi vrsto pozitivnih učinkov: izboljša spomin in koncentracijo, z bogato vsebnostjo antioksidantov preprečuje raka in bolezni srca ter celo gradi mišice. Vendar pa ima te učinke samo kakovostna kava. Vedeti moramo namreč, da so neorganske, široko razširjene kave velikih proizvajalcev polne toksinov, ki nas zastrupljajo, kavi pa odvzamejo vse zdravilne učinke.