Ministrski kandidati in pogojevanje

Petorček jo ima: bo katero od teh imen z liste "odletelo"?

T.L./STA
27. 8. 2018, 21.00
Posodobljeno: 28. 8. 2018, 07.48
Deli članek:

Dolgotrajni pogovori in dogovori so obrodili sadove, po potrditvi organov strank peterice LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so znana imena vseh kandidatov za ministre. Šarec se bo z njimi sestal še pred za petek napovedano vložitvijo ministrske liste v DZ in teoretično lahko katerega od kandidatov tudi še zavrne.

Bobo
Andreja Katič, kandidatka za ministrico za pravosodje, in Dejan Židan, predsednik DZ.

Vlada, ki nastaja pod okriljem Marjana Šarca, je dobila prvi jasen obris. Po zadnjih potrditvah organov strank peterice LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so znana imena vseh kandidatov za ministre. Šarec se bo z njimi sestal še pred za petek napovedano vložitvijo ministrske liste v DZ in teoretično lahko katerega od kandidatov tudi še zavrne. Vstop v vladno koalicijo in kandidate za ministre so danes potrdili še organi strank LMŠ, SD in SMC po tistem, ko sta SAB in DeSUS to storila že v petek. Podpis koalicijske pogodbe se obeta v četrtek, kot rečeno, pa naj bi dan zatem Šarec vložil ministrsko listo v DZ.

Po koncu seje izvršnega odbora stranke LMŠ je Šarec komentiral tudi pogojevanje vstopov vlado s podporo ministrskim kandidatom. Prva je tak sklep sprejela SAB. Na vprašanje, ali je možno, da v LMŠ ne bi podprli katerega od kandidatov SAB, je Šarec odgovoril z vprašanjem: "Kaj pa, če oni naših ne? Potem tudi naša stranka ne bo šla v koalicijo?" Danes so podoben sklep kot SAB, sprejeli še v SMC.

Šarec Majcnove ni želel

Je pa priznal, da je kot kamniški župan imel stik z nekdanjo ministrico za okolje Ireno Majcen in da je na podlagi tega tudi predlagal DeSUS, naj poiščejo drugo ime. Prvak DeSUS Karl Erjavec po njegovih besedah zaradi tega "ni bil prav nič razburjen", saj "je profesionalec in ve, kako to poteka".

Pod vprašanjem naj bi bila po poročanju nekaterih medijev tudi Andreja Katič, ki naj bi se po predlogu SD z obrambnega preselila na pravosodni resor. A Šarec, ki se bo v prihodnjih dneh srečal z vsemi ministrskimi kandidati, je poudaril, da ne želi presojati ljudi po tem, kaj so mu o njih povedali, ampak po tem, kakšne izkušnje ima sam z njimi. Tako bo tudi o Katičevi presodil po pogovoru z njo.

Šarec verjame, da bo vladna ekipa potrjena, tudi od zunajvladne partnerice Levice pričakuje, da se bo držala protokola in kandidatom ne bo nasprotovala. "Tudi v Levici se bodo morali zavedati, da bo vlado treba sestaviti, da bo morala začeti delati in da marsikomu marsikdo ni všeč," je povedal.

STA
Marjan Šarec

Preverite seznam ministrskih kandidatov, kot jih predlagajo stranke bodoče vladne koalicije:

Ministrstvo za finance: Andrej Bertoncelj (LMŠ)

Ministrstvo za zdravje: Samo Fakin (LMŠ)

Ministrstvo za notranje zadeve: Boštjan Poklukar (LMŠ)

Ministrstvo za javno upravo: Tugomir Kodelja (LMŠ)

Bobo
Ministrski četvorček: Leban, Klampferjeva, Počivalšek in Gašperšič.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek (SMC)

Ministrstvo za okolje in prostor: Jure Leben (SMC)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Ksenja Klampfer (SMC)

Ministrstvo za zunanje zadeve: Miro Cerar (SMC)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Jernej Pikalo (SD)

Ministrstvo za kulturo: Dejan Prešiček (SD)Ministrstvo za pravosodje: Andreja Katič (SD)

Ministrstvo za obrambo: Karl Erjavec (DeSUS)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Aleksandra Pivec (DeSUS)

Bobo
Alenka Bratušek

Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek (SAB)

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko: Marko Bandelli (SAB)

Urad vlade za Slovence v zamejstvu: Peter Jožef Česnik (SAB)

Kaj o kandidatih menijo analitiki?

Izbor kandidatov za ministre bodoče Šarčeve vlade po oceni Alema Maksutija z Inštituta za politični management ni presenetljiv. Prepričan je, da napoveduje kontinuiteto slovenske politike. Sicer pa Maksuti poudarja, da se ministrski plen deli med pet strank, kar ob usklajevanju stališč še z Levico napoveduje izjemno nestabilno politično dogajanje.

Po ocenah ekonomista Bogomirja Kovača pa se ministrska ekipa, ki naj bi sestavljala Šarčevo vlado, ne razlikuje bistveno od tiste v vladi Mira Cerarja. Kot je dejal, bodo več ključnih ministrstev namreč očitno vodile osebe, ki so politiko krojile že v minulem mandatu. Novo vlado tako ocenjuje znotraj dosedanjih pričakovanj, v splošnem pa ministrska ekipa glede kompetenc in političnih izkušenj v primerjavi s Cerarjevo v nobenem primeru ne odstopa. Bo pa Šarčev kabinet po Kovačevem mnenju operativno verjetno učinkovitejši, saj naj bi premierjeva desna roka postal Vojmir Urlep, ki ima po Kovačevih besedah izjemne menedžerske izkušnje in zna koordinirati.

Kot je potrdil Šarec, je bil sicer Urlep pobudnik za imenovanje Bertonclja na mesto finančnega ministra.

Osebni arhiv
Marko Bandelli

STA
Samo Fakin je kandidat za ministra za zdravje.

Bobo
Erjavec predviden za ministrstvo za obrambo.