Poskus

Izpostavljenost soncu na možgane deluje kot opiat

T.D.
29. 7. 2018, 16.00
Deli članek:

Ste tudi vi med tistimi, ki kljub številnim vsakoletnim opozorilom o nevarnosti sončenja še vedno tudi v najhujši pripeki brez zaščite poležavajo na plaži?

Dreamstime
Zaščitna sredstva nanašajte na kožo 30 minut pred izpostavljanjem soncu in pozneje vsaj vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju.

Nenadzorovano izpostavljanje premočnim sončnim žarkom poleg kožnega raka povzroča še druge številne tegobe, kot so opekline, alergije, okvare oči ... Je res mogoče, da mnogi tako brezskrbno ignorirajo opozorila o nevarnosti UV-žarkov? Razlog tiči kje drugje? Tako je! Sončenje je kot droga, ki povzroča odvisnost!

SPROŠČA SE HORMON SREČE

S poskusom z mišmi so strokovnjaki z univerze Harvard ugotovili, da izpostavljanje dnevnemu odmerku UV-žarkov v njih zelo poveča sproščanje hormona endorfina, ki je znan kot hormon sreče in na možgane učinkuje kot opiati, denimo heroin in morfij. Miške so imele so dober apetit in so bile na splošno videti zadovoljne. Povsem drugačno vedenje pa so razvile, če jih potem kakšen dan niso izpostavili soncu. Opazili so popolnoma enak odtegnitveni sindrom, kot ga doživljajo odvisniki od drog, kadar ne dobijo odmerka – njihovo telo je trepetalo, se treslo, z zobmi so šklepetale, čeprav so bile na sobni temperaturi. »Zdi se, da smo gensko programirani, da razvijemo odvisnost od sonca, kar pa dandanes zaradi škodljivih vplivov UV-žarkov pomeni veliko tveganje za zdravje je povedal vodja raziskave profesor David Fisher in še enkrat opozoril, da sončenje ni zdravo.

DRŽITE SE PRIPOROČIL

Izogibajte se soncu med 10. in 17. uro ter se obvezno umaknite v senco (senčnik, drevo, šotor, hiša). Izpostavljene dele kože vedno namažite s kremo z zaščitnim faktorjem, tudi če je oblačno. Na embalaži izdelka naj bo tudi navedeno, da je zaščitni pripravek fotostabilen, odporen proti vodi in pri zaščitnih pripravkih za otroke tudi proti pesku. Sredstva nanašajte na kožo 30 minut pred izpostavljanjem soncu in pozneje vsaj vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju. Sončno kremo nanesite enakomerno in v debeli plasti. V nasprotnem primeru bo zaščitni faktor na koži bistveno nižji.