Pravilna izbira

Odpravite poletno utrujenost, priskrbite si energijo za ves dan

Tea Dečman/Novice Svet24
28. 7. 2018, 16.00
Deli članek:

V poletnih mesecih se hitreje utrudimo, še posebej ob gori dela, ki ga je treba opraviti pred dopustom. Če temu dodamo še obremenilne vremenske razmere, ni nič čudnega, da kljub prijetnejšemu obdobju leta občutimo utrujenost in izčrpanost.

Dreamstime
Ovseni kosmiči

OVSENI KOSMIČI

Ker oves bogatijo nizek glikemični indeks in pomembne prebavne vlaknine, že dolgo prednjači med vsemi žiti, ki jih svetujejo za zajtrk. Ovseni kosmiči oziroma ovsena kaša so železni repertoar vsakega zdravega prehranjevalca, bogati z energijo namreč poskrbijo, da še dolgo po zajtrku ne čutite potrebe po tem, da bi morali karkoli prigrizniti. V nasprotju s preostalimi ogljikovimi hidrati je oves kompleksen ogljikov hidrat, ki uravnava raven sladkorja v krvi in potrebuje dlje časa za prebavo, posledično pa nas s svojo energijo oskrbuje veliko dlje kot drugi njegovi industrijski približki.

JOGURT

Hladen, rahlo kiselkast jogurt je odlično živilo za vroče poletne mesece, saj nas ne samo nasiti, ampak tudi odžeja. Ta mlečni izdelek, ki že tako velja skorajda za čudežnega, pa ima še eno dobro lastnost – je odličen vir energije in dober borec proti utrujenosti. Ne samo da je bogat z beljakovinami, je tudi vir živih bakterij, ki odlično vplivajo na črevesje in prebavo. Ker je mehek, ga naše telo resda hitro prebavi in zato veliko hitreje občuti naval energije, ki mu ga da, a v nasprotju s preostalimi živili z enako lastnostjo jogurt poskrbi, da ta učinek traja veliko dlje. Zahvala za to gre pravemu razmerju beljakovin in ogljikovih hidratov v jogurtu, ki ga uvrščajo na seznam živil, ki se uspešno spopadajo z utrujenostjo. Rezultati nedavne raziskave univerze v Torontu probiotične bakterije povezujejo z zmanjšanimi simptomi kronične utrujenosti. V vseh pogledih je torej jogurt odlična poletna osvežitev.

Dreamstime
Jogurt

ŠPINAČA

Le kdo se iz otroštva ne spomni risanke o slavnem Popaju in nepredstavljivi moči, ki mu jo je v trenutku dala špinača. Zaradi te risanke smo špinačo vedno povezovali z močjo. In resnica ni daleč od tega. Špinača namreč vsebuje vsa tista pomembna hranila, ki telesu pomagajo, da vedno deluje na vrhuncu svojih moči. Bogata je z železom, magnezijem in kalijem, je pa tudi odličen vir vitaminov B, ki so pomembni pri zagotavljanju energije. Železo je tisto, s katerim naše telo po krvi prenaša kisik. Pomanjkanje železa se poleg drugih težav kaže kot pomanjkanje energije in utrujenost. Utrujenost je eden od ključnih znakov slabokrvnosti, stanja, pri katerem gre po navadi za pomanjkanje železa. Špinača pa je bogata tudi z vitaminom C, ki je ključen pri absorpciji železa. Magnezij in kalij sta minerala, ki ju povezujemo z delovanjem mišičnega in živčnega sistema. Skrbita za ustrezno delovanje mišic, ledvic in možganov. Že najmanjše pomanjkanje teh mineralov se odraža kot utrujenost, depresija, mišična šibkost, mišični krči in trzanje ter številni drugi znaki, ki jih povezujemo z utrujenostjo.

Dreamstime
Špinača

STROČNICE

Kadar govorimo o stročnicah, po navadi pomislimo na fižol, ki se ga ne drži ravno dober sloves. A povsem neupravičeno. Fižol in druge stročnice, kot so grah, čičerika, leča, bob in podobno, so zaradi svoje sestave vir počasi izgorevajoče energije, kar pomeni, da so v prvi bojni vrsti, ko govorimo o boju proti utrujenosti. Imajo malo maščobe in veliko vlaknin, hkrati pa ravno pravo ravnovesje ogljikovih hidratov in beljakovin. Zaradi bogastva beljakovin in mineralov, kot je železo, so stročnice odličen nadomestek rdečega mesa, le da vsebujejo veliko manj maščobe in kalorij. Zaradi tega se po krožniku stročnic počutite veliko manj utrujene kot po zrezku.

Dreamstime
Stročnice

PEKOČA PAPRIKA

Raziskave kažejo, da rdeča pekoča paprika zavira apetit in pospešuje porabo kalorij. Zanimivo, ima še večji učinek pri ljudeh, ki sicer niso navajeni pekoče paprike uživati redno. Samo polovica čajne žličke pekoče paprike v prahu, ki jo dodate jedem, lahko močno pripomore k izboljšanju prebave in zaviranju apetita.

Dreamstime
Pekoča paprika

MANDLJI

Če vas med obroki zgrabi lakota, jo potešite s pestjo surovih mandljev. Raziskave so namreč potrdile, da so surovi mandlji odlični zaviralci apetita. Po treh dneh rednega grizljanja ene pesti surovih mandljev med zajtrkom in malico so udeleženke raziskave iz leta 2015 potrdile, da so veliko bolj site in nimajo več želje po dodatnih prigrizkih pred malico.

Dreamstime
Mandlji

SEMENA IN OREŠČKI

Oreščki in semena vsebujejo visokokakovostne beljakovine in zdrave maščobne kisline omega 3. Bogati so tudi z manganom, magnezijem, fosforjem, železom, bakrom, riboflavini, triptofanom ter vitamini B1, B2, B5 in B6. Vsi ti so tako ali drugače povezani z zagotavljanjem telesne energije. Medtem ko smo za magnezij že pojasnili, kako pomaga telo oskrbovati z energijo, naj izpostavimo tudi triptofan, ki je ključnega pomena, kar zadeva pomembna hranila v oreščkih in semenih. Učinkovit je zlasti v boju s psihično utrujenostjo in pri zagotavljanju kakovostnejšega spanca – ki je pri izboljšanju duševnega zdravja ena od najpomembnejših stvari. Najpomembnejša sestavina oreščkov in semen pa so seveda maščobne kisline omega 3, ki živilom pomagajo zniževati glikemični indeks in so bogat vir energije.

Dreamstime
Semena in oreščki

GRŠKO SENO

Za čaj iz grškega sena ste verjetno že slišali. Zlasti če ste že bili doječa mati. Spodbuja namreč tvorbo mleka in tako uravnava proces dojenja. Manjša korejska raziskava pa je pokazala, da je čaj iz grškega sena odličen tudi kot zaviralec apetita. Skupina čezmerno težkih žensk, ki je sodelovala v raziskavi, si je po pitju čaja na krožnik naložila veliko manj hrane kot tista skupina, ki je pila placebo. 

Dreamstime
Grško seno