Nasvet

Zakaj toliko moških po ljubljenju zaspi?

T.P.
29. 7. 2018, 14.00
Deli članek:

Odgovor na uganko!

Profimedia

Zapomnite si za vekomaj: to, da vaš partner utone v sen takoj po seksu, nikakor ne pomeni, da je v vašem odnosu kaj narobe, da si nista dovolj blizu ali da vas morda ne ljubi.

Nasprotno, če moški po ljubljenju zaspi, pomeni, da se počuti prijetno in udobno v zvezi.

Kemikalije v moškem telesu se spremenijo po orgazmu. Sprosti se biokemični prolaktin, ki fizično spremeni njegovo telo in ga naredi utrujenega, pojasnjuje kanadski seksualni terapevt David McKenzie.

Dodatno pojasnilo imata zdravnika Mark Leyner in Billy Goldberg, avtorja knjige Zakaj moški zaspijo po seksu? »Napor med seksom in posledični orgazem izčrpata mišice zaradi povečanega sproščanja glikogena, kar povzroča zaspanost. Ker imajo moški več mišične mase od žensk, so po ljubljenju bolj zaspani.«

Profimedia
Vedeti je treba, da je stanje lahko tudi obratno – in po seksu zaspi ženska.

DUHOVNI VIDIK

Obstaja pa še teorija, ki temelji na duhovnih aspektih seksa, po katerih je združitev moškega in ženskega telesa sveto početje, ki širi zavest z usmerjanjem energije in dviganjem parov na višjo raven.

Seks in orgazem sta vrhunec duhovne zavesti ter predstavljata poenotenje moške in ženske energije.

Moški orgazem je zunanji, ker ejakulira, to pa povzroča izgubo energije. Nasprotno temu je ženski orgazem notranja eksplozija energije, kar pomeni, da ta energija v ženski ostane in je ne izgubi, zato se lahko po seksu še ure in ure crklja in pogovarja.
S to teorijo se delno strinja tudi Laurie Betito, psihologinja iz Montreala, strokovnjakinja za seksualnost: »Ženske rade predelajo svoje izkušnje po seksu, zato si želijo pogovora. Komunikacija je zanje lažja, ker jim je tudi bolj prirojena. Če moški ni preveč komunikativen niti takrat, ko je poln energije, bo še manj po seksu.«

Profimedia
Vsekakor se seksualni terapevti strinjajo, da druženje po seksu spodbuja intimnost, naklonjenost, privrženost in blagodejno učinkuje na zvezo.

NA DELO

Kako povečati možnost crkljanja po seksu?

  • Ljubite se pred obrokom – zajtrkom, kosilom ali večerjo. Manj možnosti je, da boste zaspali, če ste lačni.
  • Bodite intimni zvečer, pred priljubljeno oddajo.
  • Izognite se seksu v poznih večernih urah, ker bosta verjetno oba takoj zaspala.
  • Dogovorita se, koliko časa si bosta izmenjavala nežnosti po orgazmu. Če ona pravi pol ure, on pa pet minut, je najbolje, da se najdeta nekje v sredini in si namenita okrog 15 minut za crkljanje. Ta dogovor je lahko zelo simpatičen.

Oboji, tako moški kot ženske, se po navadi počutijo sproščeno, ugodno, izpolnjeno in zaspano po seksu. Je pa treba vedeti, da ne zaspijo vedno vsi moški. Nekateri utegnejo ostati budni ter uživati v druženju in pogovoru s partnerico. Včasih je tudi ženska tista, ki takoj po seksu zaspi,« poudarja psiholog Roger R. Hock.