DELUJE KOT DROGA

Koliko sladkorja pa vi zaužijete čisto nevede?

T.D. / Novice Svet24
29. 7. 2018, 12.30
Deli članek:

Ne samo da nas zasvoji, temveč tudi močno škodi našemu organizmu. Ker nas oskrbi s tako imenovanimi praznimi kalorijami, se po njegovem zaužitju hitro počutimo siti, vendar kmalu spet posežemo po njem.

Profimedia
Dnevnim potrebam po sladkorju naj bi zadostilo že eno rebro čokolade, ena lizika ali dva piškota.

Ker je beli oziroma rafinirani sladkor oropan vseh hranilnih snovi, je s tem prikrajšan tudi naš organizem, posledice pa se odražajo na našem zdravju (sladkor telo zakisa, zato je naš organizem bolj dovzeten za bolezni), počutju (pomanjkanje energije in volje) in ne nazadnje na videzu oziroma odvečnih kilogramih, ki jih pridelamo z nezdravo prehrano. Med drugim sladkor povzroča karies in težave s kožo, pri otrocih pa je pogosto krivec za razdražljivost in hiperaktivnost.

KOLIKO SLADKORJA JE ŠE SPREJEMLJIVO?

Predvsem otroci užijejo preveč industrijsko predelane hrane, ki že vsebuje sladkor. Za posladek, nagrado in morda celo za tolažbo jim starši pogosto ponudijo priboljšek v obliki bombonov, čokolade, piškotov, tort, sladoleda in drugih dobrot, s čimer se vnos sladkorja v organizem le še poveča. Dnevnim potrebam po sladkorju naj bi zadostilo že eno rebro čokolade, ena lizika, dva piškota ali trije decilitri sadnega soka, sadne pijače ali čokoladnega mleka. Na zabavah in ob posebnih priložnostih si občasno lahko privoščite malce več.

SLADKORNA BOMBA V OBLIKI PIJAČ

Medtem ko se starši ukvarjajo s pojasnili, da njihov otrok že ne poje veliko sladkorja, radi pozabljajo, da ga pravzaprav veliko popije. Sadni sirupi ter negazirane in gazirane aromatizirane brezalkoholne pijače imajo velik delež dodanega sladkorja, zato so vir praznih kalorij. Njihove »lahke« različice imajo morda res manj kalorij, vendar pa vsebujejo dodana umetna sladila, kot sta aspartam in ciklamat, ki sta znana kot zdravju škodljiva. Najbolj zdravo je piti navadno vodo iz pipe, mineralno vodo, sadne in zelenjavne sokove brez dodanega sladkorja ter nesladkane sadne in zeliščne čaje.