2 uri sta jih preštevali

FOTO: Bolniku v štirih urah odstranil 4100 žolčnih kamnov

S.R.
30. 5. 2018, 17.41
Deli članek:

Po štiriurni operaciji sta dve članici bolnišničnega osebja potrebovali dve uri, da sta prešteli vse kamne.

Profimedia
Operacija žolčnih kamnov.

Kirurg Amit Sharad Kele, sicer strokovnjak na področju laparoskopije, je v soboto na svojo operacijsko mizo v bolnišnici Krishna posadil 43-letnega bolnika, ki je v svojem žolčevodu skrival lepo bero žolčnih kamnov.

43-letni Yogesh Yewle, lastnik trgovine z orodjem v indijskem mestu Nashik, je pretekli četrtek pričel jadikovati nad hudimi bolečinami v trebuhu. Kele je z nekaj testi hitro ugotovil, da se je v njegovem žolčevodu nabralo lepo število kamnov, velikih približno 4 milimetre. Kirurg se je z odstranjevanjem boril cele štiri ure, nato pa sta se morali še dve uri potiti dve medicinski sestri, da sta ves žolčni izplen tudi vestno prešteli. 4100 sta jih našteli.

Profimedia
Zdravniška ekipa, ki je izvedla poseg.

»Bolnik se dobro odziva na zdravljenje, iz bolnišnice pa bo odkorakal naslednji teden,« je povedal Kele, ki je dodal, da je bil žolčni gramoz posledica kombinacije debelosti, sladkorne bolezni, slabih prehranjevalnih navad in holesterola. Dejal je še, da so žolčni kamni sestavljeni iz kristaliziranega holesterola in da se bolniki na pregledu običajno zglasijo šele, ko bolečin ne morejo več prenašati. Za bolnike je tako edina rešitev operacija.

Kele je postregel tudi s podatkom, da svetovni rekorder prihaja iz indijske zvezne države Zahodna Bengalija. Temu je zdravnik M. L. Saha leta 2015 odstranil 11.950 žolčnih kamnov.

Profimedia
Operacija žolčnih kamnov.

Profimedia
Operacija žolčnih kamnov.

Profimedia
Operacija žolčnih kamnov.