Sumljivi simptomi

Znaki, ki razkrivajo rakava obolenja

Njena.si
29. 5. 2018, 21.30
Deli članek:

Bodite pozorni na spremembe v vašem telesu in na spodaj opisane simptome, saj so le ti lahko jasen znak, da se v organizmu nekaj dogaja, hkrati pa lahko zagotavljajo zgodnjo diagnozo, opozarjajo strokovnjaki.

Profimedia
Po mnenju nekaterih znanstvenikov naj bi imel vsak drugi človek, rojen po letu 1960, večjo možnost, da zboli za rakom.

Neprekinjen kašelj, neznosna trajna bolečina v prsih, nepojasnjeno hujšanje in spremembe v navadah uriniranja se lahko zdijo le kot dražeče težave, vendar britanska študija humanitarne organizacije za raziskave raka ugotavlja, da takšni simptomi niso zanemarljivi. Po njihovih rezultatih naj bi vsak drugi, rojen po letu 1960, imel večjo možnost, da zboli za rakom v določenem obdobju življenja.

OPAZUJTE SEBE IN BLIŽNJE

Zaradi večjega tveganja za zbolevanje za rakom se strokovnjaki bojijo, da bo bolezen diagnosticirana pri dveh tretjinah današnjih otrok. Zato je še posebej pomembno prepoznati simptome in postaviti zgodnjo diagnozo. Strokovnjaki svetujejo, da opazujete sebe in bližnje.

SIMPTOMI

Nemudoma poiščite zdravniško pomoč, če opazite katerega izmed naslednjih simptomov: neprekinjen kašelj ali hripavost (lahko nakazuje raka pljuč), spremembe na pigmentnih znamenjih na koži (lahko nakazujejo kožnega raka), trajne spremembe v izločanju blata (lahko nakazujejo raka na debelem črevesju), bolečine, ki nikakor ne izginejo (odvisno od mesta pojavljanja, vendar če je bolečina prisotna v ustih, lahko nakazuje raka ustne votline), oteženo požiranje (lahko nakazuje rak požiralnika), nepojasnjena izguba teže (lahko nakazuje več vrst raka), spremembe navad mehurja (lahko nakazujejo raka sečnega mehurja in raka na prostati pri moških), grudice in zatrdline (lahko opozarjajo na številne oblike rakavih obolenj), stalna nepojasnjena bolečina (odvisno od mesta pojavljanja, lahko pa nakazuje več vrst raka), nepojasnjena krvavitev (odvisno od mesta pojavitve, lahko je rak na črevesju, rak na materničnem vratu …).