Govornica

Princesa Mary je povsem zasenčila slavljenca

Sonči Nered-Čebešek
29. 5. 2018, 21.00
Deli članek:

Zabava desetletja, kot so Danci poimenovali okroglo obletnico kronskega princa, je uspela v popolnosti.

Profimedia
Dan po rojstnem dnevu, 27. maja, je princ z družino stopil tudi na ulice, da je še enkrat pozdravil svoje ljudstvo.

Danski prestolonaslednik, princ Frederik, je ves vikend praznoval svoj petdeseti rojstni dan.

Namigovalo se je sicer, da bi mu ob tej priložnosti njegova mati, kraljica Margareta (78), ki je pred nekaj meseci ovdovela, predala vladarsko žezlo ter ga povzdignila v kralja, njegovo soprogo Mary pa v kraljico, a se to ni zgodilo.

Vseeno pa bo prinčevo praznovanje abrahama še dolgo odmevalo.

Profimedia
Ob princu Frederiku so bili oba dneva praznovanja poleg žene tudi otroci – princa Christian in Vincent ter princesi Isabella in Josephine.

OČITNA KEMIJA

Ob vseh pričakovanih hvalospevih svojemu soprogu kot odgovornemu partnerju, očetu in vplivnemu aristokratu je slavnostna govornica namreč najbolj poudarila dejstvo, da je kljub petim križem na plečih v oprijetih kolesarskih hlačkah še kako zapeljiv, ob čemer so se nasmejali vsi povabljeni, s slavljenčevo materjo na čelu.

Naslednje salve smeha je Mary požela, ko je opisala njuno prvo srečanje na olimpijskih igrah v njeni domovini Avstraliji. Tam je princa namreč spoznala v športnih oblačilih, šele kasneje ga je videla tudi v svečani vojaški uniformi, ki jo nosi na uradnih dolžnostih. »Ko sem te videla v imenitni uniformi, obšiti z zlatom, me je pa dokončno preblisnilo, da bi bila morda res za skupaj – da bi kar 'pasal' v 'mojo ligo'.«

Ganljivi del govora je Mary namenila za konec – spet šaljivo je nanizala štiri anekdote, v katerih je izpovedala prinčev ljubeč odnos do njunih otrok.

Ganjenost princa Frederika je bila očitna – solzne oči si je moral celo obrisati, kar je storil brez sramu, čeprav niso bili pristni le številni fotografi, ampak je praznovanje rojstnega dne poteklo v živo na danski nacionalni televiziji.