Svet

Rojeva se nov velikan: Zelena luč za 62,5 milijarde dolarjev vreden prevzem

S.R./STA
29. 5. 2018, 20.59
Posodobljeno: 29. 5. 2018, 21.04
Deli članek:

Ameriško pravosodno ministrstvo je danes nemškemu kemijsko-farmacevtskemu koncernu Bayer odobrilo prevzem ameriškega agrikemičnega in biotehnološkega podjetja Monsanto pod določenimi pogoji.

Profimedia
Bayerju se je s tem odprla pot za več kot 60 milijard dolarjev vreden prevzem.

Družbi sta z ministrstvom dosegli dogovor, s katerim se odpravljajo pomisleki ameriške vlade glede škodljivosti prevzema za konkurenco na trgu, od katere imajo korist potrošniki in kmetje, so zapisali na ministrstvu.

Bayer bo s prevzemom, ki ga je napovedal septembra 2016 in bo vreden okoli 62,5 milijarde dolarjev, postal svetovno vodilni ponudnik pripravkov za varstvo rastlin in za tretiranje semen. Gre za doslej največji prevzem kakšnega nemškega koncerna v tujini.

Dogovor po navedbah ministrstva med drugim predvideva največjo prodajo premoženja ob kakšnem prevzemu v ZDA doslej. Med pogoji je namreč prodaja Bayerjevega premoženja v višini okoli devet milijard dolarjev, med drugim skoraj celotne Bayerjeve dejavnosti pripravkov za tretiranje semen. 

"Potrdilo ameriškega ministrstva za pravosodje nas je približalo oblikovanju vodilne družbe v kmetijstvu," je v izjavi, objavljeni na spletni strani Bayerja, zapisal glavni izvršni direktor Bayerja Werner Baumann in dodal, da želijo pomagati kmetom po vsem svetu pridelovati bolj hranljivo hrano na bolj trajnosten način. 

Čakajo še na Mehiko in Kanado

Bayer že ima soglasja varuhov konkurence v EU in nekaterih drugih državah, kot so Kitajska, Južna Afrika in Brazilija. Čaka še odločitve regulatorjev v Mehiki in Kanadi.

Evropska komisija je prevzem odobrila marca letos, tudi pod določenimi pogoji. Bayer se je med drugim zavezal k odprodaji omenjene dejavnosti, za kar se je dogovoril z BASF. Posel je po navedbah AFP vreden 7,6 milijarde evrov, Evropska komisija pa je danes v ločeni objavi prodajo koncernu BASF potrdila. Bayer se je zavezal tudi k ohranjanju konkurence na področju digitalnega kmetijstva. 

Baumann je v izjavi pojasnil, da bo po izpolnitvi pogojev Bayer postal edini delničar Monsanta. Družbo bodo v Bayer integrirali takoj, ko bo izpeljana prodaja dejavnosti na področju semen in pesticidov nemškemu koncernu BASF, kar se predvidoma zgodilo v dveh mesecih.