Velik prepad

Slovenski vojak je revež v primerjavi z ameriškim

Mirko Vorkapić / Novice Svet24
29. 5. 2018, 20.00
Deli članek:

Podhranjenost Slovenske vojske je resen problem, ki ga priznava tudi vrh slovenske politike. Medtem ko se naši vojaki soočajo s pomanjkanjem, njihovi ameriški tovariši živijo na veliki nogi.

Slovenska vojska
Slovenska vojska.

Najmočnejša vojska na svetu in njena drobna Natova zaveznica sta težko primerljivi. Ne samo zaradi množičnosti, oborožitve in zmogljivosti vojaške opreme ter industrije, ampak tudi zaradi socialne varnosti zaposlenih. Pri razkoraku je seveda treba upoštevati zelo različne okoliščine, v katerih delujeta vojski. Slovenska vojska je predvsem obrambno usmerjena, z izjemo manjših enot, ki sodelujejo v mednarodnih misijah in nudijo pomoč okupacijskim silam. Na drugi strani ameriška vojska Združenim državam zagotavlja pozicijo svetovnega hegemona z utrjevanjem vojaške, politične in ekonomske oblasti na tujem, predvsem v državah, bogatih z naravnimi surovinami.

Takšna armada si seveda ne sme privoščiti, da bi njeni pripadniki ter njihove družine imeli nizko moralo ter živeli slabo. S številnimi ponujenimi ugodnostmi ameriška vojska uspešno prepričuje predvsem ljudi nižjih slojev, ki jih množično tvorijo pripadniki rasnih manjšin. Delež Afroameričanov, Azijcev in Latinoameričanov tako vsako leto narašča. Ljudem z družbenega dna služenje ameriški vojski omogoča udobno preživetje v izrazito razslojeni družbi šibke socialne države. Preverili smo, kakšna je razlika med socialno varnostjo, ki jo uživata slovenski in ameriški vojak. 

1.  Ameriški vojak

Ugodnosti za vojaka:

Plača: 2591 evrov neto znaša osnovna plača vojaka, vendar gre za najosnovnejšo postavko brez vseh dodatkov, ki pa jih je veliko.

Dodatek za hrano: 317 evrov mesečno

Davčna olajšava: 2584 evrov

Dodatek za stanovanje: 15.174 evrov letno

Žepnina: prehranjevanje zunaj vojašnice (170 evrov mesečno), stroški začasnega bivanja v ZDA ali v tujini (vključujejo: hrano, prevoz, oblačila in druge osnovne potrebščine), dodatek za ločitev od družine (214 evrov mesečno)

Drugi dodatki: mednarodne misije, izobraževanje, točenje goriva na vojaških bencinskih postajah po ameriških cenah (0,7 evra za liter goriva), nakupovanje hrane in drugih življenjskih potrebščin po nižjih cenah v posebnih vojaških trgovinah, popust pri nakupovanju avtomobilov in nepremičnin

Prispevki za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje: v celoti kriti

Dopust: 30 dni, prosti vikendi ter državni prazniki, nadomestilo za bolniško odsotnost

Ugodnosti za družinske člane:

Izobraževanje: prednost pri vpisovanju v šolo (srednja šola, fakulteta), možnost nadaljevanja šolanja v tujini

Zaposlovanje: prednostna obravnava pri iskanju in pridobivanju zaposlitve

Druge ugodnosti: s kartico vojaških ugodnosti imajo družinski člani dostop do cenejšega goriva, hrane in drugih potrebščin v posebnih vojaških trgovinah.

Reuters
Dobro opremljena ameriška vojska.

2.  Slovenski vojak

Ugodnosti za vojaka:

Plača: 700,71 evra neto

Dodatek za hrano: 0

Davčna olajšava: 0

Dodatek za stanovanje: možnost dodelitve službenega stanovanja

Dodatki: terenski dodatek 3,36 evra za vsakih 24 ur, prebitih na terenu zunaj matične lokacije, nadomestilo potnih stroškov, nadomestilo za povečan obseg dela (mednarodne vojaške vaje, migrantska kriza, pomoč pri odpravljanju posledic naravnih nesreč ...) v višini 19 odstotkov ali 210 evrov bruto na mesec, nagrada ob podpisu pogodbe za najmanj pet in 10 let (denarna nagrada, v višini petih povprečnih bruto plač na zaposlenega v Republiki Sloveniji)

Drugi dodatki: mednarodne misije; plačilo za delo v tujini variira glede na nevarnost območja služenja (okvirno od 3000 evrov bruto dalje)

Zdravstveno in pokojninsko zavarovanje: obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, ki se steka v drugi steber za poklicno upokojitev (70–80 evrov mesečno), dodatek na delovno dobo – vsako leto se osnovna plača zviša za 0,33 odstotka, dodatek na stalnost 0,33 odstotka, zvišanje osnovne plače po petih letih za vsako zaključeno leto, regres do vključno 30. plačilnega razreda 610 evrov neto

Ugodnosti za družinske člane:

Izobraževanje: 0

Zaposlovanje: 0

Druge ugodnosti: 0