Boljše polovice

FOTO: To so partnerji in partnerice slovenskih politikov

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
29. 5. 2018, 19.25
Posodobljeno: 30. 5. 2018, 11.29
Deli članek:

Večina slovenskih politikov prisega na zasebnost, zato se s partnerji v javnosti ne pojavljajo pogosto, če tega od njih ne zahteva protokol.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ko kot politik postaneš javna oseba, to breme hočeš ali nočeš prevzamejo tudi tvoji družinski člani oziroma življenjski partner. Preverili smo, kakšno je zasebno življenje vidnejših politikov.

Luka Mesec in Manca Grgič Renko

Mateja Jordović Potočnik
Luka Mesec in Manca G. Renko

Luka Mesec je svojo ljubezen našel v Ljubljančanki Manci Grgič Renko, zgodovinarki in feministki. V nasprotju z Mescem, ki se predstavlja kot socialist, se Renkova odločno pozicionira kot liberalka. Z Mescem, ki se sicer tudi sam praktično nikoli ne pojavlja v proizvodnih obratih in med delavci, ju tako objektiv kamere ujame le na kulturnih prireditvah.

Miro Cerar in Mojca Stropnik

STA / Nebojša Tejić
Miro Cerar in Mojca Stropnik svoje ljubezni še zdaleč ne skrivata.

Cerarjevo ljubezensko življenje bi lahko postalo predmet telenovele. Med dolgimi urami, ki jih je Cerar preživel v kabinetu predsednika vlade, je zaškripalo med njim in partnerico Vesno Arnšek. Novo simpatijo je našel v Mojci Stropnik, ki je spočetka delala v njegovem kabinetu. Kot je za medije povedala Stropnikova, pa iskrica med njima ni preskočila v tem času, temveč šele pozneje, ko sta se dogovorila, da bosta skupaj tekla. Stropnikova zdaj kot premierjeva spremljevalka nastopa na protokolarnih sprejemih, tako je bilo celo pri ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu in prvi dami Melanii Trump.

Alenka Bratušek in Mitja Cvjetičanin

Mediaspeed
Alenka Bratušek s soprogom

Svoje družinsko življenje pa pred javnostjo skriva nekdanja premierka Alenka Bratušek. Poročena je s podjetnikom Mitjem Cvjetičaninom, ki je znan kot navdušen kolesar. Bratuškova kljub poroki ni prevzela partnerjevega priimka, glede svojega zasebnega življenja pa je razkrila le, da sta se spoznala davnega leta 1988 v diskoteki Valentino v Ljubljani.

Dejan Židan in Tatjana Gider Židan

Facebook
Dejan in Tatjana Židan

Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan je že od študentskih let s soprogo Tatjano Gider Židan. Družinskega življenja Židan ne deli pogosto z javnostjo, medijem je zaupal le, da sta prvorojenca Aljošo dobila še kot študenta, zaradi česar sta združila moči in najtežje mesece z dojenčkom preživela skupaj – razpeta med knjigami in otroškim jokom.

Matjaž Nemec in Irina Osypenko Nemec

Arsen Perić/M24
Poslanec Matjaž Nemec je že skoraj 6 let srečno poročen z uspešno ukrajinsko manekenko Iryno Osypenko.

Še en socialdemokrat in podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec je svojo ljubezen našel v Irini Osypenko Nemec. Zagotovo gre za najglamuroznejši par med slovenskimi politiki, česar se tudi dobro zavedata in to izkoriščata za publiciteto v revijalnem tisku. Irina pri tem rada poudari, da Matjaž doma pogosto poprime za metlo in druga gospodinjska opravila. Sama le lika.

Janez Janša in Urška Bačovnik Janša

Reuters
Urška Bačovnik Janša in Janez Janša

Pred leti se je dokončno ustalil tudi prvak opozicije Janez Janša. Svojo ljubezen je našel v Urški Bačovnik Janša, ki pa ji nenadna medijska pozornosti ni pretirano godila. »Če imaš moža za politika, moraš marsikaj prenesti,« je nedavno zaupala medijem. Kljub temu Urška Janši stoji ob strani tudi v težkih časih, javnost si je najbolj zapomnila njene solze, ko je z Janezom korakala proti zaporu, kjer je bil njegov začasni naslov zaradi korupcijske afere z osemkolesniki Patria.

Marjan Šarec in Barbara Iskra Šarec

Osebni arhiv
Barbara Iskra Šarec in Marjan Šarec sta skupaj že 16 let.

Družino pred pretirano pozornostjo javnosti varuje tudi kamniški župan Marjan Šarec. S soprogo Barbaro Iskro Šarec sta skupaj že iz študentskih dni, vendar se v javnosti ne izpostavljata kot par. Ko gre Barbara po nakupih v trgovino, je v javnosti tako sploh ne prepoznajo. Marjan tudi nerad hodi po nakupih, kar je razkril v neki oddaji pred predsedniškimi volitvami. Tedaj osnovnim živilom ni znal pripisati cene, kar je pojasnil s tem, da je za to v gospodinjstvu zadolžena žena, in s tem dvignil marsikatero obrv, ki sicer prevprašuje tradicionalne spolne vloge.

Zmago Jelinčič in Monika Zupanc Jelinčič

Mediapseed
Zmago Jelinčič in Monika Jelinčič

Zmago Jelinčič Plemeniti iz Slovenske nacionalne stranke je že več kot desetletje poročen z Moniko Zupanc Jelinčič, ki je v zakonski jarem z občutno starejšim Zmagom skočila pri osemindvajsetih. Zmago je za revijo Zvezde pred enim letom povedal, da sam pomaga v gospodinjstvu, saj kot farmacevt ve kakšno stvar o kuhanju. Svoji hčerki že zdaj uči gospodinjskih opravil, besedo pa bo imel tudi pri tem, kakšnega partnerja si bosta izbrali. »Sem zelo zaščitniški do hčerk, za fante bom imel veliko vprašanj, poleg tega pa bom preveril tudi njihovo nacionalno zavest in razgledanost. Obe hčerki učim v nacionalni zavesti. Vsaka je ponosna, da je Slovenka,« je tedaj povedal.

Matej in Marjetka Tonin

Revija Zarja
Matej in Marjeta Tonin

Pred javnostjo pa svoje družine ne skriva Matej Tonin, vendar prizna, da njegove žene politika ne zanima pretirano, niti se o njej ne pogovarjata. Pred kakšnim mesecem se je tako spraševal, zakaj bi politiki skrivali svoje žene in otroke. Sam bi v slovensko politiko rad vnesel več ameriškega pridiha, kjer je družina del politikove identitete in se je ne skriva. Par je pred kakšnim letom povil drugega otroka, Tonin pa je ob tej priložnosti povedal, da Marjetka drži vse štiri vogale domačije, saj da je on čez teden praktično odsoten.

Karl in Ljuba Erjavec

Mediaspeed
Karl in Ljuboslava Erjavec


Prvi mož stranke Desus Karl Erjavec je svojo ženo spoznal že v gimnazijskih letih. Spoznal jo je na šolskem hodniku in povabil na ples, vse ostalo je zgodovina, je razkril medijem. Kljub temu ga Ljuba na politični poti ne spremlja pogosto, niti se v javnosti ne izpostavlja veliko. »Bolj sem zvest ženi kot politiki,« je hudomušen Erjavec. Raje se v javnosti izpostavlja Erjavčeva starejša hčerka, ki obvlada sodobna družbena omrežja in pogosto daje fotografije na instagram.