Dom upokojencev

Protesti v Kranju: Gordijski vozel lahko prereže država

S.R./STA
29. 5. 2018, 17.48
Posodobljeno: 29. 5. 2018, 17.54
Deli članek:

Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Dom upokojencev Kranj (DUK) je danes v Kranju zaradi pritiskov na predstavnike sindikata pripravil protestni shod in zahteval odstavitev direktorice in izboljšanje delovnih razmer v domu.

DU Kranj
Direktorica je vse očitke zavrnila, drugi sindikat v domu pa je pozval k mirnemu reševanju sporov.

Težave so se začele leta 2015, ko je novi sindikat začel s pozivi direktorici doma Zvonki Hočevar, naj delavcem vrne premalo plačane stroške prevoza na delo. Direktorica je na to pristala, a vztrajala, da morajo tudi tisti, ki so dobili preveč, presežek vrniti. Po prepričanju sindikata pa delavci niso dolžni vračati nečesa, za kar sploh niso vedeli, da ne dobivajo v ustrezni višini.

Direktorica je nato peterico od 49 zaposlenih, ki je odklonila njeno zahtevo po vračilu, tudi tožila. Po navedbah sindikata je sodišče v enem primeru na prvi stopnji že razsodilo v njihov prid in pritrdilo, da so izračuni, na katere se je sklicevala direktorica, pretirano strogi in v škodo delavcev. Zadeva pa je sedaj na drugostopenjskem sodišču. 

Povračilni ukrepi

Morebitna odstavitev direktorice je sicer v rokah ustanovitelja, torej države. Na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so glede dogajanja v domu pojasnili, da so pozvali predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda, ki jih je marca letos imenovala vlada, naj se svet zavoda v skladu s svojimi pristojnostmi opredeli do navedb in zahtev dela zaposlenih.

Sindikat, ki je opozarjal na nepravilnosti, naj bi od direktorice naletel na ignoranco in povračilne ukrepe. Kot so prepričani v sindikatu, je eden od njih tudi izdaja opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja predsednici Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva DUK Nataši Malnar in njeni namestnici Evi Kovačec.

Hočevarjeva je danes vse očitke, ki so jih sindikalisti strnili tudi v peticijo za njen odstop oziroma odstavitev, zavrnila. Glede potnih stroškov je pojasnila, da je dolžna ravnati po zakonu in da bi morali počakati, da svoje pove sodišče. Kar se tiče očitkov o opozorilu pred odpovedjo pogodbe, pa je Hočevarjeva dejala, da je to posledica hujše kršitve delovne obveznosti in nikakor ne delovanja v sindikatu.

"Sindikat ima pravico izražati svoje mnenje, žal pa mi je, da se zaradi takih zavajajočih izjav blati celoten dom, ki resnično velja za enega najboljših v Sloveniji. Predvsem pa mi je žal, da gre to na račun stanovalcev in delavcev," je dejala direktorica in izpostavila, da do ustanovitve novega sindikata niso imeli nikakršnih pritožb ter so delali timsko in nesoglasja reševali za mizo. 

L.T.
Vsi imajo dovolj trenutnih razmer v domu.

Protestni shod

Direktorica je pred današnjim protestnih shodom sklicala tudi zbor delavcev, na katerem so predstavniki drugega sindikata in tisti, ki niso člani nobenega sindikata, izrazili nasprotovanje takšnemu reševanju težav, kot so se ga lotili v novem sindikatu. Ta sicer predstavlja približno tretjino vseh zaposlenih.

Kot je izpostavila predsednica sindikata Zdravstva in socialnega varstva DUK Irena Gole, imajo dovolj trenutnih razmer v domu. "Želimo sodelovati in nočemo medijske vojne, ki vpliva na naše delo," je izpostavila in dodala, da se ne strinjajo z obtožbami drugega sindikata in da želijo komunicirati na pozitiven način.

Predsednica sindikata, ki je pripravil protestni shod, pa je na drugi strani izpostavila, da se direktorica z njihovim sindikatom, ki opozarja tudi na nepravilnosti pri organizaciji dela, sploh ne želi pogovarjati. Rešitev spora sedaj Malnarjeva vidi zgolj v tem, da direktorica sama odstopi, sicer bodo s shodi nadaljevali. Pri tem jo podpirajo tudi v gorenjski območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.