Slonokoščeni stolp

Povzdignili svoj glas: premalo jih je zaposlenih

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
15. 4. 2018, 07.41
Posodobljeno: 15. 4. 2018, 08.08
Deli članek:

Organizacija dela obupna, zaposleni zaradi pregorelosti pogosto na bolniških ... Kadrovsko so podhranjeni, ker ljudje raje delajo v Avstriji kakor pod takšnimi pogoji in za takšno plačo.

L.T.
Dom upokojencev Kranj.

Zaščitena direktorica

Zvonka Hočevar prihaja iz stranke Desus. Zaposleni trdijo, da razmere v DUK postajajo vse težje, odkar je nastopila svojo funkcijo, svet zavoda pa se na njihove pritožbe ne ozira. 

Nedavno smo poročali o tem, da je ministrica za delo Anja Kopač Mrak za trajanje še enega nadzorniškega mandata zaščitila direktorico Doma upokojencev Kranj (DUK) Zvonko Hočevar (Desus).

Slonokoščeni stolp: politika ščiti svoje

Pritožbe zaposlenih na račun Hočevarjeve so v preteklosti pogosto romale na svet zavoda DUK, v katerega je ministrica Kopač Mrakova nedavno kadrirala samo svetnike s člansko izkaznico Socialnih demokratov. Nekdanji predsednik sveta zavoda Borut Zatler, ki ga je vlada sicer ponovno potrdila v svet zavoda, je proti zaposlenim obračal le gluha ušesa. Ministrstvo se na pritožbe glede njegovega nevestnega dela ni oziralo. O delu Hočevarjeve bi podvomilo le, če bi na njen račun padle pritožbe na inšpektorat za delo in bi ta dejansko tudi kaj ugotovil, smo tedaj razumeli njihovo sporočilo.

L.T.
Ali starostniki v DUK dobijo primerno nego?

Atmosfera v DUK: deli in vladaj

Zaposleni, naveličani izgubljanja v slonokoščenem stolpu politike, so se zato odločili spregovoriti za medije. V Kranju nas jih je pričakalo kar 15, vsak z več slabimi izkušnjami iz dela v DUK, ki izhajajo predvsem iz slabe organizacije dela in mačehovskega odnosa uprave, ki zaposlene med seboj raje spre po načelu deli in vladaj, kakor da bi naslovila njihove dobronamerne pomisleke, kako delo organizirati, da bo bolje za negovance in zanje, ki jih negujejo. Zaposleni se pri tem sprašujejo, ali je zares presenetljivo, da direktorica toži nad pomanjkanjem kadra, ko se kvalitetni negovalci raje vozijo v Avstrijo, kakor da bi delali pod takšnimi pogoji in za tako mizerno plačo.

STA
Ko je direktorici sindikat naložil, naj povrne stroške za prevoz na delo tistim, ki so dobili premalo, se je maščevala s sodnimi izterjavami tistih, ki so dobili preveč.

Negovalkam ukinila raport

Eva Kovačec, ki v domu kot negovalka dela že 30 let, opozarja, da je direktorica zanje ukinila raport – torej obveščanje zaposlenih o tem, kaj se je v domu dogajalo v njihovi odsotnosti. »Pred tem si poznal vse ljudi, kakšna je njihova dieta, potrebe … Zdaj ne vemo ničesar, pride nov stanovalec – o tem sploh nisi obveščen,« pravi Kovačečeva, ki sklepa, da je tako zato, da se iz premalo zaposlenih negovalk iztisne več dela.

Direktorica Hočevarjeva priznava, da je raport ukinila za negovalke, ki so tako pridobile 20 dodatnih minut za delo. Vendar zanika, da se je to zgodilo zaradi premalo zaposlenih, temveč z »namenom bolj počasnega in bolj umirjenega dela«.

Umirjeno delo?

Dolgoletna negovalka, ki se je predstavila kot I. K., trdi, da ni povsem tako, saj da mora starostnike pogosto proti njihovi volji siliti h kopanju. Vzrok je seveda pomanjkanja kadra. »Ti ga moraš v kopanje dobesedno prisiliti,« je povedala z obžalovanjem. Če človek to odkloni, jo nadrejeni odpravijo z besedami »nimaš tapravega pristopa«.

L.T.
Posebej so obremenjeni delavci v pomoči na domu – zaposlenih je premalo, pogoste so bolniške.

Pomoč na domu preobremenjena

Slavica Kelbič, ki kot socialna oskrbovalka v domu dela že deseto leto, opozarja, da so delavke na terenu preizgorele. To pripisuje slabi organizaciji dela in premalo delovne sile. Direktorica Hočevarjeva se glede tega strinja, saj da imajo velike težave pri pridobivanju novih zaposlenih. To delo je naporno in slabo plačano, zato mnogi zaposlitev raje poiščejo v sosednji Avstriji, pojasnjuje in dodaja, da je problem terena, da so delavke predvsem pozimi bolj izpostavljene mrazu, poledici in gripi.