Sodni dan

VIDEO in FOTO: Nad Kamnikom se je utrgalo nebo: Toča, zalite kleti in ceste

S.R./STA
29. 5. 2018, 18.25
Posodobljeno: 29. 5. 2018, 21.08
Deli članek:

Kamniške občine je popoldne po 14. uri zajelo hudo neurje.

Bobo
Poplave v Strahinju pri Naklem.

Obilne padavine so med 14. in 15. uro zajele območje Kamnika z okolico. Po besedah poveljnika kamniške Civilne zaščiteMatjaža Srše trenutno poteka 36 intervencij. Kleti 28 stavb so zalile meteorne vode, zaprta je cesta Mekinje-Godič, prebivalce objekta v Košišah pa so evakuirali zaradi plazu, ki se je sprožil in ogroža hišo. Geolog bo ocenil nevarnost plazu, gasilci pa so plaz že pokrili.

Kot je povedal Srša, se zadeve že umirjajo, na terenu so vse gasilske enote in delavci komunalnega podjetja, ki se ukvarjajo predvsem z zalitimi kletmi in cestami, eno družino pa so morali preseliti na varno, ker njihovi hiši grozi plaz. Štab Civilne zaščite Občine Kamnik v operativnem sestavu zadeve obvladuje in koordinira. Vzpostavljena je dežurna služba v okrepljenem sestavu v Prostovoljnem gasilskem društvu Kamnik in vzpostavljene so dežurne sobe v aktiviranih gasilskih enotah na območju intervencij.

Malo po 16. uri pa je v Trnovljah v občini Cerklje na Gorenjskem strela udarila v streho stanovanjske hiše, iz katere je pometalo strešnike. "Gasilci PGD Cerklje so strešnike postavili nazaj na streho, ter preprečili, da bi meteorna voda zalila hišo," pa poroča uprava za zaščito in reševanje.

Spin
Gasilci imajo na Gorenjskem veliko dela.

Težave tudi drugod

Gasilci imajo zaradi neviht veliko dela tudi drugje po državi. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so morali gasilci PGD Komenda malo pred 16. uro med Komendsko Dobravo in Podborštom v občini Komenda odstranili podrto drevo, ki je med neurjem padlo na cesto, ter pogasiti telekomunikacijski kabel, ki je zagorel po udaru strele. Malo pred tem so vrhniški gasilci posredovali v zdravstvenem domu Vrhnika, kjer je skozi streho, ki je v popravilu, dež zalil hodnik objekta. Istočasno so v Godoviču v občini Idrija gasilci PGD Godovič iz garažnega prostora izčrpali meteorno vodo, ki je pritekla iz bližnjega parkirišča zaradi zamašenih kanalizacijskih jaškov. Gasilci so začasno očistili jaške.