NISO VEDNO KRIVA LETA

Ste pogosto utrujeni ali morda slabokrvni?

Zoran Franc / Novice Svet24
2. 6. 2018, 12.01
Deli članek:

Vas pesti utrujenost, slabotnost ali celo omotica? Vas že ob manjših naporih boli v prsih in se močno zadihate? Morda ste slabokrvni. Preverite, kaj povzroča slabokrvnost in kako se lahko spopadete z njo.

Dreamstime
Slaba koncentracija v službi? Ste popili dovolj vode? Se vaša delovna storilnost zmanjšuje?

Slabokrvnost ali anemija je stanje zmanjšanega števila rdečih krvničk (eritrocitov) in/ali zmanjšane koncentracije hemoglobina v krvi. Posledica je slabša oskrba organov (na primer srca, ledvic, jeter, možganov) s kisikom, ki je nujno potreben za njihovo normalno delovanje. Če ste slabokrvni, ne jemljite tega tako zlahka.

Vzroki za nastanek slabokrvnosti so različni

V osnovi ločimo slabokrvnost, pri kateri je moten nastanek novih eritrocitov v »tovarni krvnih celic«, to je rdečem kostnem mozgu, in sicer zaradi različnih okvar kostnega mozga, pomanjkanja železa, pomanjkanja vitamina B12 in folatov; drugi vzroki pa so povečani razpad eritrocitov (hemolitična anemija), izguba eritrocitov (anemija po krvavitvah) in kronične bolezni (anemija kroničnega vnetja). Ob sumu na slabokrvnost vas bo izbrani zdravnik napotil v laboratorij na odvzem vzorca krvi, v katerem bodo določili laboratorijske parametre za potrditev slabokrvnosti. Glede na vrednosti teh parametrov bo zdravnik izbral način zdravljenja oziroma vas bo napotil k specialistu. Pomanjkanje železa je prisotno pri več kot dveh milijardah ljudi po vsem svetu in v zadnjih letih predstavlja svetovni zdravstveni problem.

Poskrbite za redno izločanje blata. Svetuje se pitje vode, zlasti zjutraj na tešče, saj zdravila z železom pogosto povzročijo nastanek trdega in črnega blata, ki ga težje izločimo.

Prepoznavanje simptomov

Bolniki ob slabokrvnosti po navadi občutijo neznačilne simptome, ki se pojavijo pri mnogih boleznih. Prvi znak je bledica kože in sluznic (očesna veznica, ustnice …). Opazimo splošno slabo počutje z utrujenostjo. Pri dlje trajajoči slabokrvnosti pa opazimo, da ob običajnih telesnih naporih, kot je hoja po stopnicah, težje dihamo in občutimo pospešen utrip srca. Če slabokrvnosti ne zdravimo, se lahko pojavijo hujši zapleti, kot so bolezni srca, omedlevica, zastoj v rasti, prezgodnji porod pri nosečnicah. Samozdravljenje pomanjkanja železa je nevarno in se odsvetuje.

Kateri so značilni simptomi slabokrvnosti?

Utrujenost, motnje zbranosti, slabo počutje, slabša delovna storilnost, bledica kože, kratka sapa, izguba apetita, bolečine v prsih, pospešen srčni utrip.

Kateri pa so neznačilni?

Vnetje požiralnika, vnetje ustne sluznice, razpoke ustnih kotičkov, želja po uživanju neobičajnih reči, povečana vranica, sindrom nemirnih nog.