ZDRAVILA IZ NARAVE

Čaji za vsak dan in za vsakogar

Z.F./Novice Svet24
25. 3. 2018, 20.45
Deli članek:

Že res, da farmacevtska industrija prodaja vse mogoče tablete za zdravljenje skoraj že vsega mogočega, toda še vedno najbolj učinkovita zdravila najdemo v bližini doma.

Dreamstime
čaj 2

Čeprav smo že ob manjšem čutenju bolečine preventivno vajeni poseči po tableti, pa lahko sebi s tem naredimo na dolgi rok več slabega kot dobrega. Posezite raje po domačih pripravkih, ki bodo enako uspešno pozdravili vaše tegobe.  

Kolmež pomaga pri slabi prebavi

Kolmež je močvirska trajnica, njegovi mečasti listi zrastejo tudi do enega metra visoko. Zdravilne snovi v rastlini korenine so grenčina akorin, eterično olje in kalamin.

Zdravilne lastnosti

Kolmež je že od starih časov znan kot eno najmočnejših sredstev za spodbudo teka in urejanje prebave. Ureja želodčno kislino, pomaga pri pomanjkanju teka, slabi prebavo, deluje proti povečani temperaturi in gripi ter izboljša krvni obtok.

Uporaba

V četrt litra vode, ki smo jo prej zavreli, damo dve čajni žlički kolmeža in pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo. Med obroki pijemo eno skodelico trikrat na dan.

Dobro je vedeti!

Med nosečnostjo in dojenjem se uživanje kolmeža odsvetuje.

Dreamstime

Po spomladanski jeglič se odpravite na travnike ali gozdove. Prepoznamo ga po trobentastih cvetovih, ki so na dolgih tankih steblih. Sveži cvetovi imajo sladek okus po medu, podzemni deli pa dišijo pa janežu in so trpkega okusa.

Jeglič proti nespečnosti

Zdravilni jeglič je trajnica in je med prvimi pomladanski rastlinami, ki zacvetijo. Zelena čaša vsebuje vitamin C, v cvetu pa so eterična olja, grenčine, ciklamin in rumenilo.

Zdravilne lastnosti

Krepi živce in srce, blaži migreno, pomaga preprečiti kašelj. Korenina in cvetovi jegliča čistijo kri in razstrupljajo. Jeglič zmanjšuje naval krvi v glavo in pomaga pri nespečnosti.

Uporaba

Zvrhano žličko čajne mešanice iz 40 gramov jegliča, 15 gramov cvetov sivke, 5 gramov storžev hmelja, 5 gramov šentjanževke, 5 gramov baldrijanovih korenin prelijemo s skodelico vode in pustimo stati 10 minut. Potem odcedimo in dodamo čajno žličko medu. Čaj pijemo pred spanjem.

Dobro je vedeti!

Nosečnice naj se izogibajo uporabi vseh vrst jegliča, saj spodbuja krčenje maternice. Ljudje, ki so alergični na trobentico oziroma jeglič, naj se izognejo uporabi pripravkov, tisti, ki so občutljivi na aspirin, pa naj se izogibajo pripravkom iz korenin.