DOMAČA LEKARNA

Bradavice odstranita že kreda in limona

Z.F./Novice Svet24
25. 3. 2018, 20.50
Deli članek:

Bradavice so zelo nadležna tegoba ne glede na to, kje se pojavijo. Ni treba po pomoč najprej k zdravniku, saj si lahko pomagate sami.

Dreamstime
Bradavice se lahko pojavijo povsod po telesu. Ne praskajte jih, saj se hitro prenašajo.

Bradavice oziroma virusi, ki jih povzročajo, ljubijo vlago (zato je večja verjetnost, da jih dobimo na bazenih in pod skupnimi prhami), zato je za njihovo odstranitev včasih dovolj že to, da jih čim bolj izsušite.

ŠOLSKA KREDA IN GLINA

Pomagate si lahko z navadno šolsko kredo, ki jo vsak večer ali vsaj vsak drugi dan na debelo nanesete na predel, okužen z bradavicami, in pokrijete, da kreda dlje časa ostane na bradavicah. Podobno deluje glina, ki jo pustite na okuženem predelu toliko časa, da se povsem posuši in razpoka. Z izsuševanjem bodite vztrajni toliko časa, da bodo bradavice same odpadle.

Dreamstime
Šolska kreda bo bradavico izsušila in bo zato hitreje odpadla.

KOLOIDNO SREBRO, LIMONA IN ČESEN

Obstaja kar nekaj naravnih »morilcev« bradavic: koloidno srebro, kis, česen in limonin sok. Koloidno srebro vsak večer popršite po bradavicah, limonin in česnov sok pa nanašajte zjutraj in zvečer. Na bradavico lahko nanesete tudi sveže mlet česen, ki ga seveda prekrijte z obvezo, lahko pa uporabite tudi prevezo, ki ste jo namočili v jabolčni kis in v kateri je rezina česna. Česen naj bi v enem tednu povzročil nastanek mehurčkov, na koncu pa bo bradavica odpadla. Za najboljši učinek je priporočeno, da česen hkrati tudi uživate, in sicer tri stroke na dan.

Dreamstime
Po enem tednu bo česen sicer povzročil nastanek mehurčkov, a bradavica bo kmalu zatem odpadla.

BREZOVA SKORJA

Ljudska medicina prisega na mleček regratovega stebla, ki ga nakapljajte na bradavico neposredno iz sveže nabranega cveta. Poskusite lahko tudi s sokom ali zmečkanimi listi netreska ali olupite košček skorje breze, ga namočite v vodo in z notranjo stranjo prilepite na bradavico. Brezova skorja namreč vsebuje salicilate, ki so tudi v mnogih zdravilih proti bradavicam, ki jih lahko dobite brez recepta. Bradavice naj bi odganjala tudi bazilika – svež list bazilike zmečkajte in ga z obližem nanesite na bradavico. Za pravi učinek to počnite vsak dan, vsaj en teden.