Primerjava

Pod drobnogledom: izbrati tek ali hojo?

arhiv revije Maja
24. 3. 2018, 09.30
Deli članek:

Za tek pravijo, da je kralj fitnesa, o njem pišejo kot o načinu za hujšanje, zmanjšanje stresa in boljše spanje. Kaj pa hoja, o kateri je Hipokrat nekoč dejal, da je »najboljše zdravilo«?

Dreamstime
Med gibanjem se izločajo hormoni, ki zavirajo lakoto.

Če želite doseči točno določen cilj, potem boste vseeno morali izbrati eno ali drugo vrsto rekreacije. Poglejmo, kdaj se bolje obnese hoja in kdaj tek.

VSAKODNEVNA REKREACIJA

Če se želite izogniti prenajedanju, je tek učinkovitejši. Le ne pozabite veliko piti in po rekreaciji nahraniti telo z beljakovinsko bogatim obrokom.

Tek je visoko intenzivna vadba, ki je kljub številnim prednostim lahko za telo tudi velik napor. Tekaške noge vsrkajo več kot 100 ton sile na en sam pretečeni kilometer. Da bi ostali dolgoročno zdravi, strokovnjaki priporočajo največ pet zmerno intenzivnih tekov na teden. Nasprotno pa je hoja nežnejša do telesa, saj so noge stalno na tleh in ni tako velike obremenitve s težo.

Predlog: Če vas skrbijo poškodbe (ali jih že imate), se oklenite hoje. Tekači imajo od 20 do 70 odstotkov več možnosti za poškodbe, medtem ko to tveganje pri pohodnikih znaša le od okoli enega do pet odstotkov.

HUJŠANJE

Če je vaš cilj samo preprosto ohranjati zdravje, je hoja ravno tako koristna kot tek. Oboje zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak in diabetes.

Preprosta matematika pove, da v tej kategoriji zmaga tek. Če tehtate okoli 70 kilogramov, lahko z uro hitre hoje pokurite 300 kalorij. Če bi ta čas tekli, bi jih porabili dvakrat toliko, torej 600. Raziskava pri 45 tisoč prostovoljcih je pokazala, da četudi bi povečali dolžino hoje, bi bil tek še vedno učinkovitejši pri znižanju indeksa telesne mase.

Predlog: Teka se lotite tako, da si najprej naredite konkretni načrt, pri katerem lahko sodeluje tudi osebni trener. Pozor – v poletnem času, ko bo zunaj zelo vroče, poskrbite za varnost, in ne tecite sredi dneva, ampak ob jutrih ali proti večeru, ko se nekoliko shladi (nevarnost pregretja in vročinskega udara).

NADZOR APETITA

Pojdite peš v službo ali parkirajte dlje od delovnega mesta in nato nadaljujte peš. Štejte korake s pedometrom in jih naredite vsak dan 100 več. Ali pa si na telefon naložite pedometru podobno aplikacijo, ki čez dan spremlja vaše gibanje.

Ste kdaj po rekreaciji čutili manjši apetit? Kot kažejo raziskave, našo lakoto zavirajo hormoni, ki se izločajo med gibanjem. V študiji so primerjali apetit pohodnikov in tekačev, ki so vadili eno uro. Odkrili so, da so po vadbi tekači zaužili manj kalorij kot pohodniki. Pri ljudeh, ki večinoma sedijo, pa se zgodi ravno nasprotno: zaužijejo celo 300 kalorij več, kot jih porabijo.