Športni svet

Na Dobrno na spomladansko prebujanje

Friderik Likavec - Liki
23. 3. 2018, 10.29
Posodobljeno: 23. 3. 2018, 10.29
Deli članek:

Vabljeni na nepozabno izkušnjo v najstarejšem slovenskem naravnem zdravilišču Terme Dobrna. V soboto, 14. aprila, vas bo tam pričakalo obilo zabave in dobre volje, saj bodo Svet 24, Radio Aktual in Triatlon klub Logatec organizirali dogodek »Športni SVET«.

Dreamstime
Prijavite se lahko TUKAJ.

Dobrna, najstarejše delujoče zdravilišče na Slovenskem, ki že več kot šest stoletij daje upanje in navdih v kopelih izjemne termalne vode, organskih (šota z vsebnostjo majhnih količin estrogenih hormonov) in anorganskih (fango – preperela vulkanska kamnina, imenovana bentonit) peloidov, ki vsak zase in skupaj predstavljajo izjemen zdravilen učinek širokega spektra. V zdravilišču Dobrna se najpogosteje zdravijo ginekološka obolenja, urološka stanja, artritis, degenerativni izvensklepni revmatizem, okvare in obolenja gibalnega sistema, nevrološke bolezni, borelioza, osteoporoza, prekomerna telesna teža in posledice stresnih stanj.

V mirnem okolju doline reke Dobrnice, njenih pritokov in na obronkih Paškega Kozjaka so v šestih stoletjih delovanja iskale navdih in zdravje tudi znane zgodovinske osebnosti, kot so Anton Martin Slomšek, Louis Bonaparte in njegovi vojaki, ban Josip Jelačić in drugi.

In zakaj se v Dobrno na spomladansko prebujanje in druženje ne bi podali tudi mi, zdravja in rekreacije željni, dekleta in fantje, žene in možje, babice, dedki in vnuki ali pa kar cele družine. Pridite, »luštno« nam bo, naužili se bomo svežine zdravega okolja, se spotili, kramljali in morda tudi zaplesali.

Člani nacionalne demonstratorske ekipe in učitelji nordijske hoje in teka vam bomo popestrili dan na rekreativnih pohodih, obogatenih z dinamično in igrivo ogrevalno gimnastiko, učenjem tehnike hoje s palicami, prijetnim druženjem in razteznimi vajami ob zaključku. Spotoma pa bomo ob pomoči domačinov spoznali tudi bogato krajevno zgodovino in tradicijo okolja.

M24
Utrinek iz lanskega dogodka.

OKVIRNI OPIS POTI REKREATIVNIH POHODOV:

1. Družinski pohod: okoli 3 km – del Loške poti in dolina mlinov ali gozdna učna pot v dolžini 2,8 km.

Obe poti potekata s startom s centralnega prireditvenega prostora v zdraviliškem parku in se vijeta krožno od starta do cilja. Primernejšo bomo izbrali, ko skopni sneg. Zagotovo je na obeh poteh obilo zanimivosti. Natančen opis bomo posredovali, ko ju prehodimo in izberemo primernejšo – nezahtevno pot.

Z vadbo, ogledi in postanki jo bomo prehodili v približno dveh urah.

2. Kratki pohod: od 5 do 6 km – del Loške poti, razvaline Kačjega gradu, dolina mlinov

Pot poteka s startom v zdraviliškem parku po zahodnem do jugozahodnem delu Loške poti in ni zahtevna. Višinska razlika celotne poti je okoli 120 metrov. Ob zavedenih točkah je v dolini Loke še obilica naravnih zanimivosti, kot je kraški svet s pojavnimi oblikami ponikalnice, kraškimi vrtačami, rdeče rjavo zemljo (terra rosso) in dolino mlinov z delujočim Vovkovim mlinom.
Z vadbo, ogledi in postanki jo bomo prehodili v približno treh urah.

3. Dolgi pohod: od 10 do 12 km – Anina pot z nekaj odstopanji, del gozdne učne poti, ruševine Ružičke vile, jama Ledenica (Bierkeller), slap Drenovec, kovačnica, kmetija Šumej (črna kuhinja), Sveti Miklavž in še kakšna razgledna točka.

Pot je srednje zahtevna, z višinsko razliko okoli 200 metrov. Poteka zahodno in severozahodno od centralnega prizorišča v zdraviliškem parku. Ob zgoraj zavedenih točkah, ki nam ponujajo pogled na preteklo podeželsko in srednjeveško arhitekturo, ne bo manjkalo razglednih mest proti Koroški na severu, Šmartinskemu jezeru ter prek Celjske kotline in Savinjske doline do Zasavskega hribovja na jugu. Na tej poti bomo imeli tudi počitek na eni od turističnih kmetij. Verjetno bo vsakdo našel kaj zase.

Vse pohodnike obveščamo, da bodo sodelovali na lastno odgovornost, in želimo, da izberejo zase in za svojo psihomotorično sposobnost primerno pot.

Vse poti in točke si ogledate na zemljevidih pohodniških poti zdravilišča Dobrna: www.terme-dobrna.si/.