Mobilna verzija
00:37 26. september 2018

So vam lasje osiveli že pred 35. letom?

Novice Svet24
V.M./Novice Svet24
0

Sivenje je seveda del procesa staranja. Kaj pa pomeni, če se pojavi pred 35. letom starosti?

slika 1

Zdravila, barvanje las z agresivnim peroksidom ali preprosto genetika – to so razlogi za zgodnje sivenje. Foto: Dreamstime

Ljudem v obdobju do 50. leta starosti posivi približno polovica las. In zakaj pravzaprav pride do tega pojava? Vzrok za sivenje tiči v opešanih celicah lasnih mešičkov. Ker slednje postanejo manj aktivne ali celo prenehajo delovati, se prekine tvorba pigmenta melanina, ki je odgovoren za barvo las.

Vzroki za sivenje las v mlajši dobi

Kadite? To se bo morda poznalo tudi na vaših laseh. Tisti, ki posegajo po nikotinu, imajo štirikrat več možnosti, da bodo predčasno osiveli.

Genetika: tako kot pri plešavosti ima tudi pri sivenju las pogosto vlogo ravno genetika. Nekateri ljudje lahko začnejo siveti že zelo zgodaj, krepko pred 30. letom starosti.

Zdravstveno stanje: na lase lahko močno vplivajo tudi zdravila. Sivi lasje se lahko zlasti pojavijo pri ljudeh, ki se srečujejo z zmanjšanim delovanjem ščitnice.

Barvanje las: če barvo las uravnavate s pomočjo sredstev, ki vsebujejo vodikov peroksid, si delate medvedjo uslugo. Vodikov peroksid lahko namreč lase poškoduje in oslabi do te mere, da se posledično pojavi predčasno sivenje.

Vaš prispevek