Higiena

Zdravju nevarni mikrobi na brisačah

R.T. / Njena.si
17. 3. 2018, 21.45
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 08.04
Deli članek:

Ste se kdaj vprašali, kolikokrat bi morali zamenjati brisačo? V mislih imamo brisače, s katerimi se obrišete po prhanju. Morda boste odslej to želeli narediti pogosteje.

Dreamstime
Vsak družinski član mora imeti svojo brisačo!

Nemara boste najprej pomislili, da je prepogosta menjava brisač povsem nesmiselna. Ne nazadnje se vanjo obrišemo po prhanju, kar pomeni, da je ne zamažemo, poleg tega vsakodnevno menjavanje brisač vpliva na večjo porabo vode, praška in električne energije. Toda ni vse tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled.

MIKROBI

Brisačo bi morali po vsaki uporabi dobro posušiti. Bodisi zunaj na zraku, v sušilnem stroju ali na radiatorju. Če jo pustimo v vlažni kopalnici, se začnejo na njej že po eni uporabi razmnoževati mikrobi. Organski materiali ter vlažno in toplo okolje jim namreč predstavljajo idealen življenjski prostor. Ob tem velja pomisliti tudi na kopalniško plesen!

Njena.si
Pod mikroskopom so takole videti posledice preredke menjave brisač.

POZOR!

Brisač nikoli ne puščajte v vlažni kopalnici, ampak jih vedno dobro posušite.

Če imate torej navado, da odložite vlažno brisačo v nezračni kopalnici, ki je prej vlažilnica kot pa sušilnica, potem takšne brisače ne uporabite še enkrat. Če pa brisačo po vsaki uporabi dobro posušite, jo lahko povsem brez skrbi uporabite še trikrat ali štirikrat. Pri presoji si lahko pomagate tudi tako, da brisačo preprosto povohate. Če zaudarja že po drugi uporabi, je kakopak čas, da jo operete.

NE OGROŽAJTE ZDRAVJA

Znanstveniki z univerze Arizona poudarjajo, da je bakterija E-coli prisotna na kar 25 odstotkih brisač. Če družinski člani nimajo lastnih brisač in ena prosto kroži med posamezniki, se virusi in bakterije na brisači zlahka prenašajo med njimi. Najpogosteje se prenašajo glivice, ki povzročajo okužbo z atletskim stopalom, nemalokrat pa gre tudi za okužbe s stafilokoki in streptokoki.

PRAVILNA NEGA BRISAČ

Operite jih na najmanj 60, še raje pa na 90 stopinjah. Brisač nikoli ne zlagajte, dokler niso popolnoma suhe, poskrbite, da se bodo vedno popolnoma posušile. Svetujemo vam tudi, da jih nikoli ne sušite v vlažni kopalnici. In ker pranje ne uniči vseh mikroorganizmov, ki lahko resno nagajajo našemu zdravju, je priporočljivo še likanje pri visokih temperaturah.