Med delom

Kurimo kalorije: s super triki bo lažje in hitreje

Arhiv Bodi zdrava
17. 3. 2018, 12.30
Deli članek:

Vstopamo v del leta, ko vse na novo zaživi. Naj bo tako tudi z našim telesom. Poženite gibanje na višje obrate, vnesite drobne spremembe v svojo kuhinjo in na jedilnik ter se prerojeni znebite viška kilogramov, ki ste jih nabrali čez zimo.

Dreamstime
V slabi uri likanja porabimo 250 kalorij. Ni slabo, kajne? Morda boste na določena gospodinjska opravila odslej gledali z večjim navdušenjem.

Gibanje, zdrava prehrana in pozitivna naravnanost – vse to nas bo napolnilo z energijo, s katero bomo porabili več kalorij in se izognili pomladanski utrujenosti, na katero se včasih radi izgovarjamo. Predstavljamo vam nekaj trikov, s katerimi boste pospešili topljenje kilogramov.

NORDIJSKA HOJA

Če hodite s palicami, porabite štirideset odstotkov več energije kot pri običajni hoji. Tako boste v eni uri porabili kar štiristo kalorij, poleg tega pa boste okrepili roke in sklepe.

CIMET

Cimet vam bo pomagal premagati željo po sladkem, zato si ga namesto sladkorja natresite v jogurt ali žvečite žvečilni gumi z okusom cimeta.

LIKANJE JE KORISTNO

V eni uri likanja boste porabili 250 kalorij. Zato si odslej predstavljajte, da je gora perila, ki vas čaka, vaša prijateljica, in ne sovražnica. Poleg tega boste pri likanju tako zaposleni, da ne boste imeli časa za obiske hladilnika.

SPITE NA HLADNEM

Namesto 20 stopinj naj bo v vaši spalnici kakšnih 18 stopinj Celzija. Za vsako stopinjo manj bo vaš organizem porabil dodatnih petdeset kalorij.

SKODELICA VROČE JUHE

Zelenjavna juha je dober obrok, saj vsebuje samo petdeset kalorij, medtem ko kremna juha vsebuje kar 250 kalorij. Poleg tega vas bo enako nasitila, dobili pa boste tudi dnevni obrok vitaminov.

CVETAČA ZA POLN ŽELODEC

Cvetača je zelo nasitna in poleg tega pospešuje razgradnjo maščob v organizmu. Najboljša je kuhana v sopari, saj tako ohrani največ vitaminov in mineralov.

ZAČIMBE NAMESTO SOLI

Pri kuhi raje uporabljajte manj soli in več drugih začimb, ki so okusne in manj škodljive za telo. Sol v organizmu zadržuje vodo in preprečuje odplavljanje odpadnih snovi iz telesa.

DVOJNA MOČ LIMON

Kozarec tople limonade brez sladkorja vas bo oskrbel s čistim vitaminom C, ki pomaga pri izgorevanju maščob, hkrati pa uničuje viruse, ki povzročajo prehlad.

VOHAJTE VANILJO

Vonj vanilje v možganih aktivira izločanje serotonina, hormona sreče, podobno kot čokolada. Nekaj kapljic olja vanilje dajte na robček in vdihnite. Po želji lahko vdihujete tudi vonj jabolka ali banane.

TRIKI S FOLIJO

Meso ali ribo začinite, dodajte zelenjavo in zavijte v aluminijasto folijo ter specite. Tako se boste izognili olju in maščobi, hrana pa bo zaradi lastnih sokov vseeno zelo okusna.

SMUTI ZA ZAJTRK

Dobro zmešajte malo malin, dva decilitra mleka in dve žlici semen čije. Takšna mešanica bo pospešila izgorevanje maščobe, pregnala pa bo tudi jutranjo slabo voljo in zaspanost. Seveda lahko namesto malin uporabite katero drugo sadje.