Zdravje

Čaji, ki pomagajo topiti kilograme

revija Zarja
9. 2. 2018, 21.30
Deli članek:

Zima je čas čajev in priložnost za preizkušanje drugačnih okusov. In če čaji pomagajo tudi izgubljati kilograme? Potem so več kot dobrodošli.

Dreamstime
Vzemite si čas, preizkusite različne okuse in najdite tistega, ki vam najbolj ustreza.

Poskrbimo, da bo telo sproti porabljalo zaužite kalorije. Če dieta ne pride v poštev, potem posezimo po čajih in čajnih napitkih, ki pogrejejo, dišijo in – pomagajo porabljati kalorije.

ZELIŠČNI ČAJ Z JANEŽEM IN KURKUMO

V tem čaju je veliko koristnih učinkov, tako shujševalnih kot zdravilnih: janež čisti telo in skrbi za prožnost podkožnega tkiva, cimet znižuje raven sladkorja v krvi in pospešuje izgorevanje maščob, kurkuma pa povečuje porabo energije ter zavira nenadne napade lakote. Priprava: 2 žlički janeževih semen, 1 zvezdasti janež, ½ cimetove skorje in ½ žličke mlete kurkume skuhamo v litru vode, pustimo stati 5 minut in precedimo.

Čaji nas prijetno pogrejejo, ščitijo pred boleznimi in celo pomagajo topiti odvečne maščobne blazinice.

ZELENI ČAJ S SLADKIM KORENOM

Zeleni čaj vsebuje veliko polifenolov, ki pomagajo ohranjati vitko postavo, saj preprečujejo, da bi se čezmerno zaužita količina hranil zadrževala v črevesju. Hkrati pospešujejo zgorevanje maščob. Sladki koren pa odvaja vodo. Priprava: 4 žličke zelenega čaja, skorjico cimeta in stebelce posušenega sladkega korena prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati 5 minut in precedimo.

Dreamstime
Črni čaj ima številne blagodejne učinke. Med drugim ščiti stene žil.

ČRNI ČAJ S ČILIJEM IN ROŽMARINOM

Priprava: 2 čilija narežemo na kolobarčke. Z 2 vejic rožmarina posmukamo lističe in jih natrgamo na manjše koščke. 3 žlice črnega čaja, čili in rožmarin prelijemo z litrom vroče vode, pustimo stati 3 minute, nato precedimo. Okrasimo z vejico rožmarina.

Dreamstime
Pekoča papričica zaradi grenčine kapsaicin prav pošteno zažene presnovo, zato si privoščite turbo shujševalno skodelico tega čaja.

PU-ERH S POMARANČO

Pu-erh je kitajski rdeči čaj, ki vsebuje beljakovinski gradnik tavrin, ki spodbuja nastanek hormonov, odgovornih za razgradnjo maščob. Pomaranča prispeva dodatno mero vitamina C. Priprava: v 300 ml čaja pu-erh dodamo 200 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka, eno cimetovo skorjo, zvezdasti janež ter ščepec nageljnovih žbic, nato vse skupaj pogrejemo, a ne zavremo. Dva pomarančna režnja dodamo za okrasitev.

ČAI Z MLEČNO PENO

Grenčine in eterična olja v tem orientalskem čaju osvežujejo duha in pospešujejo presnovo. Priprava: zavremo 800 ml vode. V čajnik damo 4 vrečke čaija, jih prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut, nato vrečke odstranimo. Medtem segrejemo ¼ l mleka, ga spenimo in čaj postreženo s peno, posuto s cimetom.