Spremenite delovne navade

Hujšajmo med stoječim delom

STA/P.R.
8. 2. 2018, 13.40
Deli članek:

Kdor na delovnem mestu v pisarni sedi povprečno okoli šest ur dnevno in bi želel shujšati, bi moral preiti na stoječe delovno mesto, so ugotovili ameriški kardiologi.

Profimedia
0,15 kalorije na uro več porabimo med stoječim delom v primerjavi s sedečim.

S stanjem namreč porabimo na uro 0,15 kalorije več kot s sedenjem, kažejo izsledki zanimive študije, objavljene v strokovni reviji European Journal of Preventive Cardiology.

10 kilogramov bi v štirih letih lahko izgubili zgolj zaradi stoječega dela.

VEČ KOT 2 KILOGRAMA NA LETO

Oseba, težka 65 kilogramov, ki bi šest ur dnevno stala namesto sedela, bi ob enakem vnosu kalorij izgubila 2,5 kilograma letno oziroma deset v štirih letih, je razvidno iz povzetka izsledkov študije.

DRUGE KORISTI

Dolgotrajno sedenje botruje epidemiji debelosti, boleznim srca in ožilja ter sladkorni bolezni. »S stanjem na delu ne bi samo porabili več kalorij, zaradi večje aktivnosti mišic se tudi zmanjša verjetnost srčnih napadov, kapi in diabetesa, tako da bi stoječe pisarniško delo lahko prineslo tudi druge koristi,« je dejal eden od avtorjev študije, Francisco Lopez-Jimenez, s klinike Mayo v Rochestru. Dodal je, da se večina ljudi med stanjem spontano giblje – se prestopa z noge na nogo ali se premika naprej in nazaj – in koristi teh gibov po njegovem ne bi smeli podcenjevati. V vsakem primeru se je treba izogibati dolgotrajnemu sedenju, je opozoril. 

VIŠJA PRODUKTIVNOST

Študija iz leta 2015 je ugotovila, da stoječe delo v pisarni zvišuje produktivnost. A nemški zdravniki opozarjajo, da stanje na delovnem mestu na dolgi rok ni dobro za zdravje. Menijo namreč, da bi lahko botrovalo težavam z mišicami in kostmi, zato svetujejo zmernost tudi pri stoječem pisarniškem delu.