Mobilna verzija
19:00 23. maj 2018

Rak, neplodnost, debelost … Na vse to naj bi vplivala, a se kemikaliji skoraj ni mogoče izogniti

R.T.
1 Posodobljeno: 13:03 / 05.2.2018

Plastenke, plastična embalaža, otroške stekleničke, športna oprema, izstavljeni računi … Bisfenol A je povsod.

Plastika, plastična embalaža

Iz plastične embalaže prehaja v živila. Foto: Profimedia

Spojina, imenovana bisfenol A (BPA), posnema hormone v telesu, za posledice pa so najbolj dovzetni najmlajši. Uporablja se za izdelavo plastike, raziskave iz preteklosti pa so razkrile povezavo med spojino in nizkim številom semenčic ter neplodnostjo pri moških, rakom dojke in rakom prostate.

To je le nekaj verjetnih posledic.

Dugi otok, plastika, onesnaženje

Odpadna plastika onesnažuje pitno vodo, zastruplja vodne živali in povzroča zdravstvene težave. Foto: Bobo

Zelo zaskrbljujoče

Strokovnjaki z britanske Univerze Exeter so testirali vzorce urina 94 britanskih najstnikov – sledove BPA so odkrili pri 86 odstotkih. Strah, da se je spojini nemogoče izogniti, je tako postal še bolj otipljiv. Evropska agencija za kemikalije je lani BPA prerazvrstila: spojina je »zelo zaskrbljujoča«, saj je zelo verjetno, da resno vpliva na zdravje ljudi.

Posnema oziroma vpliva na hormon estrogen.

Plastična embalaža

Čeprav je BPA mogoče najti v izdanih računih, sončnih očalih in škatlicah zgoščenk, pa je za večino najbolj tvegana plastična embalaža, saj iz nje prehaja v živila (v telo lahko pride tudi z vdihavanjem). Nekatere raziskave kažejo, da jo je mogoče najti tudi v pločevinkah brezalkoholnih pijač, saj je prisotna v sloju na notranji strani, ki preprečuje stik hrane in kovine. Prej omenjeni raziskovalci so spremljali tudi prehranjevalne navade testnih osebkov. Kot so ugotovili, prisotnost spojine ni upadla tudi, ko so jim naročili, naj se je teden dni ogibajo pri prehranjevanju. Menda ravno na račun plastične embalaže. Tveganje predstavlja tudi hrana, ki ni naprodaj v plastični embalaži, saj vseeno obstaja možnost, da je bila izpostavljena omenjeni spojini – še posebej naj bi bili tvegani predelani izdelki in hitra hrana.

Najbolj izpostavljeni so dojenčki, ki jih hranijo z umetno tekočo hrano.

Se nabira v maščobi?

Ledvice BPA iz krvi izločijo v nekaj urah, vendar pa raziskave kažejo, da lahko v telesu ostane do 43 ur, kar bi lahko pomenilo, da se nabira v maščobi. In čeprav velja za »hormonskega motilca« (sintetične snovi, ki spremenijo delovanje hormonalnega sistema), Evropska agencija za varnost hrane vztraja, da manjša izpostavljenost spojini ni škodljiva.

Kaj lahko storite?

Zveza potrošnikov Slovenije svetuje: "Kadar kupujete plastiko za uporabo v lastnem gospodinjstvu ali živila v plastični embalaži, izberite tista, na katerih je označeno, da ne vsebujejo BPA."

Značke: bisfenol-a , spojina

Vaš prispevek