Težave

Zima je čas krhkih in lomljivih nohtov

Z.F./Novice Svet24
8. 2. 2018, 12.30
Deli članek:

Za krhke in lomljive nohte so največkrat vzroki pogosto umivanje rok, uporaba čistil, alkalnih detergentov ali drugih kemikalij ter mil in čistil.

Profimedia
9 mesecev potrebujejo nohti, da ponovno zrastejo v prvotno dolžino.

Vse, kar škodi koži rok, izsuši tudi nohte, še posebej pogubna zanje je vroča voda. Krhke jih lahko naredijo tudi nekateri odstranjevalci za nohte, zato jih preizkusite čim več, preden izberete pravega. In končno lahko nepravilnosti nohtov povzroči tudi kakšna bolezen ali nohtna okužba.

STRIŽENJE

Nohte vedno strizite tako, da bodo ob straneh oglati in na vrhu nekoliko zaobljeni. Trde ali krhke nohte strizite po kopeli ali pa jih pred striženjem namakajte v vodi.

Ko nastopijo težave

Nohtne okužbe lahko precej hitro pozdravite, če pa je nohte iznakazila kakšna bolezen, jo je treba najprej odkriti in pozdraviti, to pa je včasih tudi za izkušenega dermatologa zahtevna naloga. Poglejmo si nekaj najpogostejših sprememb na nohtih in kako jih pozdraviti.

Bele lise

Drobne bele pike, ki se pojavijo na enem ali več nohtih, nastanejo naravno in so po navadi posledica manjše poškodbe, denimo udarca. Izzvenijo v nekaj mesecih po poškodbi.

PILJENJE

Nohte pilite z nežnimi gibi od strani proti konici, vedno samo v eno smer. Če jih pilite v obe smeri, jih oslabite, če pa jih sploh ne pilite, po robovih hitreje razpokajo.

Odstopanje nohta  

Ob poškodbi lahko nohtna kožica odstopi od nohtnega ležišča in sčasoma tudi odpade. Noht lahko odstopi ob luskavici, včasih tudi pri nekaterih boleznih ščitnice. Ko nohtna plošča odstopi od ležišča, je to bolj dovzetno za okužbe, zato je dvignjeni noht videti zelenkast.

Porumenelost  

Krhki, rumenkasti nohti so lahko posledica glivične okužbe nohtov, so pa rumeni nohti zelo pogosti tudi pri strastnih kadilcih.

VLAŽENJE

Pred spanjem vtrite tudi v obnohtno kožo vlažilno kremo. To storite vsakič, ko si umijete roke.

Kaj lahko storimo?

Manjše nepravilnosti nohtov, denimo bele liste, ne zahtevajo zdravljenja. Če se spremenijo oblika, barva in splošni videz nohtov, čeprav niso bili mehansko poškodovani, pa se je treba posvetovati z zdravnikom. Če so bili nohti izbočeni že v otroštvu, so morda posledica podedovane okvare, kar ne zahteva podrobnejše obravnave, pač pa se je o betičastih nohtih treba posvetovati, če nastanejo v odraslosti. Med zdravljenjem osnovne bolezni zdrav noht nadomesti poškodovanega, vendar je rast počasna in traja od šest do devet mesecev, na nogah pa je še počasnejša. Ta čas vam lahko lepo obliko nohta povrne manikira oziroma pedikura.